Home » Main » 11 viininmaistajaiset suupuhdistusaineet, jotka todella toimivat

11 viininmaistajaiset suupuhdistusaineet, jotka todella toimivat

Jos olet joskus ollut viininmaistiaisissa, joissa oli yli 10 viiniä, tiedät, kuinka tärkeää on ottaa maistiaisten makupalojen puhdistus. Sommelierit ja viininostajat joutuvat usein maistamaan jopa 200 viiniä yhden päivän aikana! Makuhermosi ovat uupuneet ja tarvitsevat taukoa. Tätä makuhermojen ylistimulointia ja mykistymistä kutsutaan makuhermojen väsymykseksi. Jossain vaiheessa sinusta tuntuu, ettet enää pysty maistamaan tai ainakaan erottamaan maistamiasi viinejä toisistaan. Jonoon viininmaistelun makuaistin puhdistusaineet!

Mitä on makuväsymys?

Makuväsymys on olemassa! Se on sitä, kun makuaistisi stimuloituvat liikaa tai vain väsyvät. Sitä voi tulla sekä valko- että punaviinejä maistellessa. Valkoviinin happo on yleensä syyllinen. Maistoin kerran 18 Assyrtiko-viiniä peräkkäin, ja suuni kirjaimellisesti puutui, aivan kuin olisin lyönyt itseäni suuhun, jotta tuntisin mitään. Punaviinissä tanniinit voivat olla raakoja. Ne kuivattavat ikuisesti *paskat* poskista, ja muutaman Barolo-viinin jälkeen kielesi muuttuu käytännössä nahkanauhaksi.

Jos olet maistiaisissa valitsemassa viinejä viinilistalle tai oppimassa lisää viinistä, makuväsymys voi tehdä sinusta hyödyttömän. Makuväsymys on toinen syy siihen, että suhtaudun hieman epäilevästi viiniluokituksiin. Kukaan ei voi mitenkään maistaa 300 viiniä päivässä ja arvioida niitä tehokkaasti. Mutta poikkean aiheesta. Jopa satunnaisen viininystävän kohdalla makuväsymys voi estää sinua saamasta kokemuksesta kaikkea irti.

Miksi viininmaisteluun tarvitaan suupuhdistusainetta?

Viininmaistelun makuaistin puhdistusaine on ruoka tai juoma, jota nautit viinien välillä nollataksesi makuaistisi. Kun stimuloit suulakeasi samankaltaisilla mauilla, jossain vaiheessa se on saanut tarpeekseen. Jotta voisit maistaa viinien välisiä eroja ja vivahteita, makuhermojesi on oltava selkeät ja raikkaat. Yksi viini toisensa päällä, varsinkin saman lajikkeen viini, vaikeuttaa kielesi makujen erottamista. Pohjimmiltaan et saa kaikkea irti viininmaistelukokemuksestasi, jos et pysty maistamaan.

Luettelo viininmaistelun palatsipuhdistusaineista

Viininmaisteluun tarkoitettujen suupuhdistusaineiden tulisi olla neutraalin makuisia eivätkä ne saisi jättää viipyilevää jälkimakua, jotta viininmaistaja voi palata takaisin peliin. Olitpa sitten järjestämässä viininmaistajaisia kotona tai osallistumassa viinitapahtumaan, nämä ovat ruokia, joita kannattaa etsiä puhdistamaan makuaistia viininmaistajaisten aikana. Säästin parhaan viimeiseksi, joten lue loppuun asti.

bread is the best wine tasting palate cleanser

Leipä

Vanha kunnon vaalea leipä, patonki tai jopa croissant on loistava suutuntuman puhdistaja viininmaistajaisissa. Leipä on neutraalia, ja hiilihydraatit imevät kaikki kielelle jäävät maut. Leipä auttaa myös pitämään sinut selvin päin, sillä vaikka syljet, alkoholi tihkuu poskillesi.

sparkling water with lemon helps cleanse the palate when wine tasting

Kuohuva vesi

Niille, jotka ovat gluteenittomia tai ketoosia eivätkä voi syödä leipää, kuohuvesi on seuraavaksi paras vaihtoehto. Kuohuvesi nostaa makuja suupielistäsi ja huuhtoo ne pois. Jää väliin, jotta kielesi ei puutu eri tavalla. Heitä mukaan sitruunaviipaleita tai kurkkuviipaleita, nekin auttavat.

roast beef cuts through tannins and cleanses the palate when wine tasting

Harvinainen naudanpaisti

En koskaan unohda yhtä ensimmäisistä isoista viininmaistelutilaisuuksista, joissa olin Chicagossa. Se oli suuressa juhlasalissa, ja siellä oli kaikki, jotka olivat ketä tahansa. (Älkää kysykö, miksi olin siellä, minäkin olin ennen joku, tiedättehän!). Siellä minä hieroin kyynärpäitäni joidenkin maailman parhaiden viinintekijöiden ja sommelierien kanssa. Ensimmäinen pöytä, johon menin, oli Chateau Montelena, kuuluisa Napan viinitila, joka voitti Pariisin tuomion. Bottle Shock -elokuva oli juuri ilmestynyt, ja tiesin, että minun oli päästävä sinne ajoissa, ennen kuin viinit loppuvat. He olivat voittaneet Chardonnaynsa, joten maistoin sitä. Herkullista. Sitten siirryin heidän Cabernetiinsä.

Eräs herrasmies tuli viereeni ja ojensi lasinsa maisteltavaksi. Maistoimme Caboa; sekin oli herkullista. Sitten kauhukseni ja järkytyksekseni herrasmies otti esiin paahtopaistiviipaleen ja alkoi tahria sillä kieltään! Ei edes hienovaraisesti. Ihan suoraan purppuraa kieltä ja paahtopaistia alle metrin päässä silmämunistani ja sitten suoraan takaisin taskuunsa (alumiinifolioon käärittynä, mutta silti). Ew, David.

Vaikka se on todella ällöttävää, se toimii näin. Punaviinissä on tanniineja. Tanniinit ovat se osa punaviiniä, joka kuivattaa suuta. Tanniinit sitoutuvat sylkiisi, ja se luo supistavan tunteen poskiin, ikeniin ja hampaisiin. Tanniinit viipyvät jonkin aikaa, ellei uutta proteiinilähdettä ilmaannu, joten paahtopaisti. Kielen tahrimisella hän vapautti makunystyränsä tanniineista. Joten kyllä, se toimii täysin.

cheese is a good palate cleanser

Juusto

Juusto toimii samalla tavalla kuin paahtopaisti; tanniinit sitoutuvat juuston proteiiniin. Pidä juusto mahdollisimman neutraalina, kuten mieto cheddar tai mozzarella. Sinihomejuusto ei auta. Suosittelen syömään juustoa eikä tahrimaan sitä kielellesi.

Omenat

Omenat ovat hieman happamia ja hieman makeita. Ne ovat myös tärkkelyspitoisia. Kaikki nämä osatekijät tekevät niistä loistavan ja yksinkertaisen viininmaistelun makuaistin puhdistajan. Ne ovat myös ihania leikkelelautasella .

Raaka ananas

Minun on uskottava muiden sanaa siitä, että ananas on hyvä viininmaistelun makuaistin puhdistaja. Minulla henkilökohtaisesti se saa suuni maistumaan oudolta, ja ilmeisesti tämä on yleinen allergia. Hedelmien, erityisesti ananaksen, entsyymit auttavat hajottamaan proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Ananas periaatteessa vetelee kieltäsi ja tekee sinut valmiiksi seuraavaa viiniä varten.

celery is a neutral vegetable for palate cleansing

Selleri

Onko olemassa neutraalimpaa vihannesta kuin selleri? Okei, ehkä kurkku. Sellerillä on myös karkea rakenne, joka antaa kielellesi mukavan kuorinnan. Sellerillä ei myöskään ole jälkimakua, kun taas kurkku toistuu monilla ihmisillä, jopa pursukurkuilla. Joo, se on ihan oikea juttu.

Viinikeksejä

On itse asiassa olemassa kokonainen maailma keksien valmistajia, jotka tekevät keksejä juuri viininmaistelua varten. Käsitteellisesti ne toimivat aivan kuten leipä. Vanhat tavalliset suolattomat keksit toimivat yhtä hyvin, mutta puolet halvemmalla.

Olut

Nerokasta, eikö? Se on pohjimmiltaan pelkkää vettä ja kuplia, ja siinä on ripaus katkeruutta. Se on pieni sokki makuaistille ja piristää sitä. Ystäväni Sarah Mayn mukaan Italiassa on jokaisessa viininmaistelussa olutpöytä juuri tätä varten.

Kahvipavut

Uskolliset lukijani tietävät, etten voisi antaa yhdenkään postauksen mennä ohi muistuttamatta kaikkia siitä, miten tärkeä merkitys tuoksulla on viininmaisteluissa. Se on paljon tärkeämpi kuin maku! Kahvipapuja on usein hajuvesitiskillä, jotta nenäsi nollaantuisi ja voisit haistella hajuvesiä, kunnes löydät mieleisesi hajuveden. Samaa voidaan soveltaa viininmaisteluun. Meidän on myös neutralisoitava nenämme.

Champagne is an excellent way to cleanse the palate

Samppanja

Säästin parhaan viimeiseksi. Samppanja on kaikkien aikojen ehdottomasti paras viininmaistelun makuaistin puhdistusaine! Olenko puolueellinen? Olen. Välitätkö sinä? Ei. Samppanja on kuplivaa, joka nostaa kaikki viipyvät maut ja huuhtoo ne pois, hapokasta, joka kirkastaa makuaistin, ja herkullista, joka pitää hymyn kasvoillasi.

Anna Maria smelling red wine
Minun ja nokkamieheni maistelemassa viiniä.

Lisää hyödyllisiä viininmaistelun neuvoja

Aivan kuten on tärkeää olla tarkkana, mitä syöt ja juot viininmaistelun aikana, sama pätee myös ennen kuin aloitat. Hammastahna on ehdottomasti huonointa, mitä suussa voi olla juuri ennen viininmaistelua. Suuri oj:n ja hammastahnan vire. Tosin ei ole huono idea ottaa mukaan hammasharja (ei hammastahnaa), jotta saat tuon kauniin violetin sävyn pois hampaistasi.

Haluan kuulla sinusta. Mitä sinä syöt tai juot, kun sinua väsyttää suupielet? Mikä on sinun paras viininmaistelujen suupuhdistusaineesi? Kerro minulle kommenteissa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter