Home » Main » 14 Pinotage-ruokapari-ideaa, jotka sopivat sen ainutlaatuiseen makuprofiiliin.

14 Pinotage-ruokapari-ideaa, jotka sopivat sen ainutlaatuiseen makuprofiiliin.

Mikä on Pinotage?

Pinotage on Etelä-Afrikan punaviinirypäle. Pinotage on Cinsault’n ja Pinot Noir’n risteytys. Se on täyteläinen, korkea-alkoholinen viini, jossa on paljon tummia marjaisia hedelmiä. Tässä on lyhyt historia, Pinotagen makuprofiili, Pinotage-ruokapariopas, Pinotage-juustopari, jotta voit nauttia Etelä-Afrikan arvostetusta rypäleestä paremmin.

Pinotagen historia

Vuonna 1925 eteläafrikkalainen tiedemies Abraham Izak Perold risteytti tarkoituksellisesti hyvin satoisan Cinsault-rypäleen ja vaikeasti kasvatettavan Pinot Noir -rypäleen ja loi Pinotagen. Hänen toiveenaan oli luoda vakaa rypälelajike, joka sietäisi lämpöä kuten Cinsault ja olisi tyylikäs kuten Pinot Noir. Hän loi risteytyksen ja ilmeisesti unohti sen. Yksi hänen kollegoistaan, Charlie Niehaus, muisti kokeen ja alkoi varttaa uusia viiniköynnöksiä. Peroldin risteyttämistä neljästä risteytyksestä vahvin jalostettiin ja kastettiin Pinotageksi.

Risteytys tapahtuu, kun yhden viiniköynnöksen kukka hedelmöitetään toisen viiniköynnöksen siitepölyllä. Risteytyksiä tapahtuu koko ajan, luonnollisesti. Esimerkiksi Cabernet Franc ja Sauvignon Blanc risteytyvät ja muodostavat Cabernet Sauvignonin.

Wine Geek Alert: Risteytys tapahtuu saman rypälelajin välillä, eli molemmat ovat vitis vinifera -lajikkeita. Risteytys tapahtuu kahden eri rypälelajin välillä, ts. toinen on vitis vinifera -rypäle ja toinen vitis labrusca -rypäle.

Apartheid-sanktioiden vuoksi muu maailma tutustui Pinotageen vasta 1990-luvun lopulla. Sanotaan vain, että se ei ollut tervetullut vastaanotto. Pinotagessa oli joitakin haihtuvia aromiyhdisteitä, jotka tekivät siitä erottuvan, mutta ei parhaalla mahdollisella tavalla. Se todella tuoksui kuin käytetyn auton tontti olisi syttynyt tuleen. Ei paras viinikuvaus Pinotagen myyntiin. Etelä-Afrikan viininviljelijät ovat kuitenkin tehneet kovasti töitä kesyttääkseen rakkaimman rypäleen ja ottaneet valtavia edistysaskeleita Pinotagen laadussa.

Viinirypäleet pölyttävät itse itsensä, mutta en voinut vastustaa tätä kuvaa.

Pinotagen merkitys

Nimi Pinotage tulee Pinot Noir- ja Hermitage-alkuperäisrypäleistä, joita eteläafrikkalaiset kutsuvat nimellä Cinsault (joskus myös Cinsaut). Miksi eteläafrikkalaiset kutsuivat Cinsault’ta Hermitageksi, on minulle aina hämmentävää, koska pohjoisen Rhônen alueella sijaitseva Hermitage on kuuluisa Syrahista. Jos joku tietää vastauksen tähän, jättäkää minulle kommentti. Pinotagea viljellään lähes yksinomaan Etelä-Afrikassa, mutta joitakin istutuksia on myös Brasiliassa ja Uudessa-Seelannissa. Sen osuus Etelä-Afrikan viiniköynnöksistä on alle 10 prosenttia, joten vaikka se on Etelä-Afrikan kuuluisa rypälelajike, se on itse asiassa melko harvinainen.

Miten Pinotage lausutaan

Pinotage lausutaan PEE-no-tahj.

Miltä Pinotage näyttää?

Pinotage on viiniköynnöksenä suuria rypäleitä, jotka ovat tiiviisti täynnä suuria sinimustia marjoja. Se on aikaisin kypsyvä rypäle, josta saadaan korkea alkoholipitoisuus. Lasissa Pinotagea kuvataan usein tummaksi. Se on todella syvän värinen ja lähes läpinäkymätön.

Miltä Pinotage tuoksuu?

Okei, aion olla rehellinen. Joskus Pinotage voi tuoksua palavalta kumilta. Tämä johtuu siitä, että rypäleessä on herkästi outoja asetonipitoisuuksia. Etelä-Afrikan viininviljelijät ovat kuitenkin muuttaneet asian viime vuosikymmenen aikana. Nyt Pinotage tuoksuu kirsikalta, luumulta, mulperinmarjalta, tupakalta ja hieman savuiselta grilliltä. Tuoksussa on edelleen hieman tervaa ja savua, mutta se ei ole enää epämiellyttävää ja lisää viinin monimutkaisuutta.

Miltä Pinotage maistuu?

Pinotage on täyteläinen, paljon täyteläisempi kuin kumpikaan emorypälelajike. Jos viiniä ei pidetä kurissa, se voi saavuttaa hyvin korkeita alkoholipitoisuuksia ja sitä voidaan kuvailla kuumaksi tai yskänsiirapin makuiseksi. Pinotagessa on keskivahvoja tai korkeita tanniineja ja kohtalainen happamuus.

pinotage food pairing
Pinotagen ruokayhdistelmät: Yhdistä Pinotage grillatun lihan kanssa.

Pinotagen ruokaparittelu: Liha

Proteiinipohjainen ateria sopii Pinotagelle, jotta se voi torjua korkeita tanniineja ja alkoholia. Punainen liha ja riistaliha ovat ilmeinen valinta Pinotagen ruokapariksi, koska proteiini neutraloi tanniinit ja tanniinit pehmentävät lihaa. Vältä kevyitä ja herkkiä ruokia, sillä Pinotage hukuttaa makuaistin täysin ja tekee ruoasta mautonta.

Pinotage sopii parhaiten yhteen sellaisten lihojen kanssa kuin hirvenliha, vuohi ja lammas. Pinotagea voi helposti yhdistää myös naudanlihan kanssa, vaikka suosittelen raskaampia paloja, kuten kylkipihviä tai hameenlihaa. Lammaspihvit, hampurilaiset ja grillatut porsaankyljykset sopivat myös hyvin Pinotagen kanssa. Se kestää mausteisia kastikkeita, kuten mesquite BBQ -kastiketta, tai makean hedelmäisiä kastikkeita, kuten luumukastiketta; molemmat tuovat viinin erilaisen luonteen esiin.

Pinotagen ruokaparit: Vihannekset

Pinotage ei ole toivoton kasvissyöjille. Kun yhdistät Pinotagea vihannesten kanssa, valitse täyteläisiä vihanneksia, kuten munakoisoa, punajuurta, paprikaa ja sieniä. Grillatut vihannekset sopivat Pinotagen kanssa parhaiten kuin raa’at. Hiillos ja savuisuus tuovat Pinotagessa esiin mukavan maun.

Pinotage-juustoparit

Pinotage sopii parhaiten voimakkaan makuisten juustojen, kuten kypsytetyn cheddarin, manchegon, camembertin ja goudan kanssa. Pinotagen kanssa sopivat hyvin myös kaikki savustetut juustot. Vältä herkkiä juustoja, kuten mozzarellaa, koska Pinotage peittää niiden maun. Vältä myös suolaisia juustoja, kuten fetaa ja sinihomejuustoa.

Huomautus Pinotage Rosé -juustosta

Pinotage rosé on todella ihastuttava. Se tuoksuu mansikoilta, kirsikoilta ja trooppisilta hedelmiltä, kuten mangolta ja banaanilta. Vaikka sitä saattaa olla vaikea saada, Pinotage rosé on loistava viini kokeilla tänä keväänä tai kesänä. Se sopii todella hyvin kevätsalaattien, kevyiden alkupalojen ja leikkeleiden kanssa. Pinotage rosee sopii erityisen hyvin savulohen kanssa.

Pinotagen tarjoiluvinkkejä ja säilytysehdotuksia

Pinotage on viini, joka hyötyy dekantoinnista. Käytä leveälinjaista viinilasia tuodaksesi viiniin ilmaa. Pinotage ei tunnetusti vanhene erityisen hyvin, joten juo 5 vuoden kuluessa. Jos haluat neuvoja viinin vanhentamisesta, tutustu viinin vanhentamisen pikaoppaaseen .

Kansainvälistä Pinotage-päivää vietetään lokakuun 2. lauantaina.

Tänä vuonna kansainvälinen Pinotage-päivä on 9. lokakuuta 2021. Käytä hashtagia #pinotageday.

International Pinotage Day
Kansainvälinen Pinotage-päivä on 9. lokakuuta

Säästä Pinotage Food Pairing Guide myöhemmäksi

Pinssi myöhempää varten!

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter