Home » Main » 4 Patagonian viinialueet: Argentiinan äärimmäiset viinit

4 Patagonian viinialueet: Argentiinan äärimmäiset viinit

Argentiinan Patagonian viinialue tuottaa alle 2 prosenttia maan kokonaisviinimäärästä. Saatat siis kysyä, miksi sitten välitän Patagonian viineistä? No, koska ne ovat herkullisia, harvinaisia ja hyvin kiehtovia. Patagonia on Argentiinan eteläisin alue, ja siellä on viinitiloja äärimmäisissä ilmasto- ja leveyspiireissä. Rypäleet ovat kuitenkin tuttuja. Patagonian tärkeimmät rypäleet ovat Malbec ja Pinot Noir. Patagonian viinialueilla on myös Chardonnayta, Merlot’ta ja Cabernet’ta. Tutustutaanpa hieman syvällisemmin viinialueeseen ja katsotaan, mikä tekee Patagonian viinistä niin erityistä.

Missä Patagonia sijaitsee?

Patagonia on Etelä-Amerikan eteläisin alue, jota hallinnoivat Chile ja Argentiina. Patagonian pinta-ala on valtava, vaikka se on harvaan asuttu. Andien vuoriston alaosa muodostaa rajan näiden kahden maan välille.

Kartta osoitteesta Wines of Argentina

Patagonian viinialueiden sijainti

Patagonian viinialueet sijaitsevat alueen pohjoisosassa, vaikka ne ovatkin eteläisen pallonpuoliskon eteläisimmät viinitilat. Viinitarhat hiipivät yhä etelämmäksi, kun viininviljelijät laajentavat viljelyalueen rajoja. Patagonian viininviljely on hyvin nuorta; useimmat viinitarhat ja viinitilat ovat alle 20 vuotta vanhoja.

Patagonian kolme tärkeintä viinintuotantoaluetta ovat Neuquén (Mendozan lounaispuolella), La Pampa (Mendozan kaakkoispuolella) ja molempien eteläpuolella Río Negro. Nyt Río Negro on jo ylittämässä eteläisten viininviljelyalueiden rajoja, mutta viinitiloja on syntymässä Chubutiin, joka sijaitsee Río Negron eteläpuolella.

Kuva Bodegas del Fin del Mundo -yrityksestä.

Patagonian ilmasto ja maaperä

Mikä tekee viininviljelystä Patagonian alueella niin erityistä ja jännittävää? Se on äärimmäinen ilmasto. Äärimmäinen sekä talvesta kesään että päivästä yöhön. Talvikuukaudet ovat hyvin kylmiä ja lumisia. Kesän kasvukausi on hyvin pitkä ja lämmin. Näin rypäleet kypsyvät hyvin hitaasti, jolloin niiden aromit säilyvät. Vuorokausivaihtelu, lämpötilan vaihtelu päivästä yöhön, lukitsee rypäleiden happamuuden. Ilmasto on ihanteellinen korkealaatuisten rypäleiden viljelylle.

Patagonian viinialueet sijaitsevat noin 300-500 metriä merenpinnan yläpuolella. Patagonian viininviljelyala on alle 10 000 hehtaaria eli noin 4 000 hehtaaria. Viinialueet ovat pääasiassa aavikoita, joilla sataa hyvin vähän. Viiniköynnökset pystyvät kasvamaan vain lähellä jokia, jotka muodostuvat Andeilta sulavasta lumesta ja kastelusta. Maaperä on hiekkapohjaista, ja siihen on sekoittunut erikokoisia kiviä. Nämä maaperäolosuhteet ovat ihanteelliset, koska ne tarjoavat viiniköynnöksille salaojituksen, jota ne tarvitsevat tuottaakseen laatuviinejä.

patagonia wine regions
Etelä-Amerikan viiniopas Kuva

Patagonian viinialueet (pohjoisesta etelään)

Neuquénin viinialue

Neuquén sijaitsee Keski-Argentiinassa pohjoisessa sijaitsevan Mendozan ja idässä sijaitsevan Buenos Airesin välissä. Sen länsireunalla on Andien vuoristo ja eteläpuolella Río Negron viinialue. Se on hyvin nuori viinialue, jonka ensimmäiset kaupalliset viinitilat perustettiin 2000-luvun alussa. Viinitarhat ovat keskittyneet San Patricio del Chanan kaupunkiin Neuquén-joen varrella. Tuotanto ja viinitilat ovat pääsemässä vauhtiin ja kasvavat räjähdysmäisesti.

Malbec on Neuquénin viinialueen tärkein rypälelajike, jota seuraavat Cabernet Sauvignon, Merlot ja Pinot Noir. Neuquénin viinialueella tuotetuissa viineissä on intensiivinen aromiprofiili ja suuri rakenteellinen hapokkuus. Ja mikä parasta? Ne ovat uskomattoman arvokkaita! Viinit ovat yleensä alle 20 dollaria.

Familia Schroederin kuva

Neuquénin viinialueen viinitilat

Neuquénissa on vähän mutta mahtavia viinitiloja. Mendozan viinien menestyksen jälkeen investoinnit Neuquénin viinitiloihin ovat lisääntyneet huomattavasti. (Tiedoksi: Bodega tarkoittaa viinitilaa tai kellaria).

 • Bodega del Fin del Mundo
 • Familia Schroeder
 • Manos Negras
 • Jelu Estate
Kuva Bodega del Desierto

La Pampan viinialue

La Pampa sijaitsee Buenos Airesin eteläpuolella. La Pampan pohjoispuolella on ruohoalueita, jotka muuttuvat hiljalleen aavikoiksi etelään päin mentäessä, jossa viljellään viinirypäleitä. Viinialue ympäröi Colorado-jokea 25 de Mayon kaupungissa. La Pampan viinialue on aavikko noin 330 metrin korkeudessa merenpinnasta, ja siellä on vain yksi viinitila, jonka oikea nimi on Bodega del Desierto, aavikon viinitila. Talvella se on luminen ihmemaa.

La Pampan viinitila

Bodega del Desierton perustivat sisarukset Maria ja Armando Loson vuonna 2001. Tiiminsä kanssa he ovat istuttaneet punaisia rypäleitä Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah ja lopulta Malbec ja Pinot Noir. Heillä on myös valkoisia rypäleitä Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Viognier. Vaikka se on La Pampan ainoa viinitila, se ei suinkaan ole pieni. Se pystyy tuottamaan viinejä 1,5 miljoonasta kilosta rypäleitä.

Río Negron viinialue

Río Negron viinialue on Patagonian ylivoimaisesti suosituin, vanhin ja tiheimmin asuttu viinitilojen alue. Río Negro sijaitsee Andien vuoriston ja Atlantin valtameren välissä, ja sen välissä on laaksoja, jäätikköjärviä ja tasankoja. Pohjoisessa on La Pampa, lännessä Neuquén ja etelässä Chubut. Kuten nimestä voi päätellä, viinitilat ovat keskittyneet joen varrella sijaitsevan hedelmällisen maan ympärille. Jokivarret on jaettu kolmeen osaan, Ylälaaksoon, Keskilaaksoon ja Alalaaksoon; suurin osa viinitiloista sijaitsee Ylälaaksossa.

Río Negrossa oli viiniköynnöksiä 1700-luvun lopulla. Siihen istutettiin harvinaisia rypälelajikkeita, kuten Trousseau ja Refosco, ja nykyään Malbecia, Pinot Noiria ja muita kansainvälisiä lajikkeita. Río Negron viinit ovat erityisen mielenkiintoisia, koska ne ovat peräisin Patagonian vanhimmista viiniköynnöksistä ja heijastavat alueen terroiria ja potentiaalia.

Río Negron merkittävät viinitilat

Río Negrossa on noin 40 viinitilaa. Tässä ovat vientimarkkinoilla suosituimmat.

 • Bodega Chacra
 • Humberto Canale
 • Bodega Noemia de Patagonia
 • Bodega Aniello
 • Matias Riccitelli
 • Bodega del Rio Elorza
Kuva: Viñas del Nant y Fall

Chubutin viinialue

Patagonian eteläisin viinialue on Chubut, joka sijaitsee Río Negron eteläpuolella. Chubut ylittää leveyspiirin 45º, ja siellä on maailman eteläisimmät viinitarhat. Alue on melko pieni, sillä siellä on vain 160 hehtaaria eli 65 hehtaaria viiniköynnöksiä. Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin vuonna 2000, ja se kasvaa nopeasti. Se on Patagonian kosteinta ja viileintä aluetta. Maaperä on savea, toisin kuin Patagonian muiden viinialueiden hiekkamaat. Kylmemmän ilmaston vuoksi rypäleiden kypsyminen on vaikeaa. Alueella viljellään luonnollisesti viileän ilmaston rypälelajikkeita, kuten Chardonnayta, Gewurztramineria, Rieslingiä ja Pinot Noiria.

Chubutin merkittävät viinitilat

 • Otronia
 • Casa Yagüe
 • Contra Corriente
 • Viñas del Nant y Fall

Patagonian viinirypäleet

Patagonian Malbecin ja Pinot Noirin erot muualla viljeltyihin lajikkeisiin verrattuna ovat huomionarvoisia. Patagonian ilmasto tuo esiin näiden rypäleiden voimakkaat ominaisuudet. Patagonian viinillä on paljon tarjottavaa, mutta Malbec ja Pinot Noir erottuvat edukseen.

Patagonia Malbec

Malbec on Patagonian tärkein rypälelajike. Patagonian Malbec hyötyy pitkästä kasvukaudesta ja suurista lämpötilavaihteluista. Patagonian ilmaston ansiosta Malbecissa on voimakkaita aromeja, kiinteämpiä tanniineja ja terävämpää happamuutta. Patagonian Malbecin hedelmärakenteessa on voimakkaampia punaisia hedelmäpiirteitä.

Patagonia Pinot Noir

Pinot Noir on toinen Patagonian loistava lajike. Viileämpi ilmasto on ihanteellinen laadukkaan Pinot Noirin viljelyyn. Patagonian äärimmäinen ilmasto lisää Pinot Noirin happamuutta, väriä ja hapokkaita punaisia hedelmiä. Patagonian Pinot Noir on rohkeampi ja täyteläisempi kuin mitä olemme rypälelajikkeelta tottuneet odottamaan.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

 • Facebook
 • Twitter