Home » Main » 5 suurta valkoviiniä Espanjasta, jotka sinun täytyy tuntea

5 suurta valkoviiniä Espanjasta, jotka sinun täytyy tuntea

Näyttää siltä, että espanjalaiset punaviinit varastavat valokeilan espanjalaisessa viinimaailmassa. Ymmärrän, että Riojan, Prioratin ja Jumillan punaviinit ovat fantastisia. Mutta myös Espanjan valkoviinit ovat näkemisen arvoisia. Ne ovat mehukkaita, herkullisia, raikkaita ja jännittäviä, ja lisäksi espanjalaiset valkoviinit ovat yleensä aivan edullisia, ja jotkut niistä maksavat alle 10 taalaa todella hyvästä tavarasta! Tässä on 5 Espanjan valkoviiniä, joilla pääset kevään ja kesän yli.

Albariño-rypäleitä pergolan säleiköissä.

Espanjalainen valkoviini nro 1: Albariño.

Albariño on valkoviinirypäle, jota löydät lähes yksinomaan Iberian niemimaalta, lähinnä Espanjan ja Portugalin Atlantin rannikolta (portugaliksi Alvarinho). Se on Espanjan Galiciassa sijaitsevan Rías Baixasin alueen tärkein rypälelajike, jonka osuus istutuksista on yli 95 prosenttia. Rías Baixas DO (Denominación de Origen) -alueeseen kuuluu viisi osa-aluetta: Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, O Rosal ja Condado do Tea.

Miltä Albariño näyttää?

Albariño kasvaa parhaiten, kun se kasvatetaan pergola-ristikkojärjestelmällä, jota kutsutaan parras-järjestelmäksi, eli rypäleet kasvavat katosmaisesti. Tämä mahdollistaa tasaisen kypsymisen ja runsaan ilmavirtauksen, joka estää liiallisen kosteuden aiheuttaman mädäntymisen. Sadonkorjuun työntekijät joutuvat seisomaan tikkailla päästäkseen viinirypäleisiin, jotka voivat olla jopa seitsemän metrin korkeudella maasta.

Albariñon marjat ovat pieniä ja paksukuorisia, mikä auttaa suojaamaan niitä äärimmäisiltä sääolosuhteilta. Lasissa Albariño on vaalean oljenvärinen, ja siinä on vihreitä kohokohtia. Vaikka se on harvinaista, osa Albariñosta kypsytetään tammitynnyreissä, mikä antaa sille kultaisia sävyjä.

Miltä Albariño tuoksuu?

Albariño on yksi Espanjan aromaattisimmista valkoviineistä. Siinä on paljon sitruksisia vivahteita, kuten greippiä, limeä ja appelsiinia. Siinä on myös persikan, vihreän omenan ja melonin aromeja. Atlantin valtameren läheisyyden vuoksi espanjalaisissa valkoviinissä, erityisesti Rías Baixasin alueen valkoviinissä, on usein suolainen, simpukan tuoksu.

Miltä Albariño maistuu?

Albariño fermentoidaan kuivaan tai luukuivaan tyyliin. Se on kevyt tai keskitäyteläinen, ja siinä on paljon ja paljon happoja. Maussa on paljon sitrushedelmiä, ja suolainen piirre tulee jälleen esiin. Yleisesti ottaen erittäin helposti juotava viini.

white wines of spain
Garnacha Blanca -rypäleet

Espanjalainen valkoviini nro 2: Garnacha Blanca.

Espanjan vastakkaiselta puolelta, idästä, löytyy Garnacha Blanca -rypäleestä valmistettu espanjalainen valkoviini. Rypälelajike on muunnos sen punaisesta vastineesta Garnacha Tinta -rypäleestä; molemmat ovat samoja kuin Grenache Blanc ja Grenache Rouge, joita löytyy rajan takaa Ranskasta. Garnacha Blanca on kasvattanut suosiotaan viime vuosikymmenen aikana, koska sillä voidaan saavuttaa täyteläisiä ja kermaisia tyylejä. Se on loistava vaihtoehto Chardonnaylle. Istutukset ovat seuranneet tätä kehitystä ja kaksinkertaistuneet joillakin alueilla. Garnacha Blanca -viiniä tavataan lähinnä Riojassa, Navarrassa ja Aragónissa.

Miltä Garnacha Blanca näyttää?

Garnacha Blancan rypäleet ovat väriltään vaaleankelta-banaanin värisiä ja niissä on keskikokoisia marjoja. Garnacha Blanca kypsytetään usein tammitynnyreissä, mikä antaa sille kauniin syvän vaalean värin. Kun ostat Garnacha Blancaa, se on lähes aina burgundinpullossa; eli pohjapainoisissa pulloissa.

Miltä Garnacha Blanca tuoksuu?

Garnacha Blanca tuoksuu ananakselta, päärynältä, persikalta ja sitruunalta. Koska Garnacha Blancaa kypsytetään yleensä tammitynnyreissä, se saa leivontaan liittyviä mausteisia sävyjä, kuten vaniljaa ja kanelia, mutta myös kookosta ja tilliä, jotka ovat peräisin Riojassa käytetystä amerikkalaisesta tammesta .

Miltä Garnacha Blanca maistuu?

Garnacha Blanca on keskitäyteläinen tai täyteläinen, ja se kuuluu Espanjan täyteläisimpiin valkoviinien joukkoon. Se on rakenteeltaan kermainen ja siinä on mieto hapokkuus mutta korkea alkoholipitoisuus. Trooppiset aromit tulevat enemmän esiin maussa, ja saatat maistaa makuja, jotka muistuttavat jälkiruokia, kuten kookoskermapiirakkaa tai ananaskakkua.

Espanjalainen valkoviini nro 3: Godello

Godello on tämän listan harvinaisin rypäle. Godello lausutaan go-DAY-yo. Se oli lähes sukupuuttoon kuollut; istutukset Valenciassa alkoivat hitaasti hävitä viinikirveskriisin jälkeen. Sitten viininviljelijät herättivät sen henkiin maan toisella puolella Galiciassa, erityisesti Valdeorraksessa. Nyt Godellon alkuperästä kiistellään. Jotkut uskovat, että se on alun perin peräisin Valenciassa sijaitsevasta Godella-nimisestä kylästä, mikä on järkevää. MUTTA sen DNA on huomattavan lähellä portugalilaisia lajikkeita. Jos kiista joskus ratkeaa, kerron teille.

Miltä Godello näyttää?

Godello on vaikea rypälelajike. Se kypsyy aikaisin, puhkeaa aikaisin ja tuottaa hyvin vähän viiniä, mikä tarkoittaa, että Godello-viinitarhasta ei saa yhtä paljon viiniä kuin jostain muusta rypäleestä. Godello-rypäleet ovat väriltään vaalean kellanvihreitä. Vastaavasti Godello näyttää lasissa vaaleankeltaiselta, jossa on vihreitä vivahteita.

Miltä Godello tuoksuu?

Godello on hieman kameleontti, ja se omaksuu helposti ympäristönsä piirteitä. Jotkut Godellot valmistetaan kevyesti ja hapokkaasti, ja toiset viininviljelijät valmistavat Godelloja täyteläisemmällä tyylillä, jolloin ne ovat pitkään sakan kanssa kosketuksissa tai käyvät malolaktisesti. Godello tuoksuu yleensä päärynöiden, persikoiden ja omenoiden kaltaisilta puiden hedelmiltä, mutta se saa myös mielenkiintoisia piirteitä, kuten hunajaa ja inkivääriä. Tammikypsytetty Godello tuoksuu myös kermalta, vaniljalta ja leivontamausteilta.

Miltä Godello maistuu?

Ruostumattomassa teräksessä käynyt Godello on kevytrunkoinen ja hapokas. Se maistuu mineraaliselta ja siinä on happamia sitruunan ja greippien vivahteita. Tammessa kypsytetty tai pitkään sakan kanssa kosketuksissa ollut Godello on täyteläisempi ja rakenteeltaan kermainen. Happamuus säilyy, mutta täyteläisempi suutuntuma pyöristää sitä.

Espanjan valkoviini #4: Verdejo

Yksi suosikkivalkoviineistäni Espanjassa on Verdejo. Se kasvaa lähes yksinomaan Ruedassa ja sillä on DO-status. Rueda sijaitsee Castilla y Leonissa Keski-Espanjassa Madridin ja Galician välissä. Joihinkin Ruedan viineihin sekoitetaan Sauvignon Blancia ja Viuraa, mutta hallitseva rypälelajike on Verdejo.

Miltä Verdejo näyttää?

Verdejo-rypäleet ovat vaaleanvihreitä ja tiiviisti ryhmittyneitä. Viileintä Verdejossa on se, että rypäleet korjataan yöllä, jolloin ne ovat viileämpiä ja happamuus on sitoutunut. Lasissa Verdejo on vaalean oljenvärinen ja siinä on hopeanvärisiä kohokohtia.

Miltä Verdejo tuoksuu?

Kalkki, kalkki ja lisää kalkkia. Hyvä on, Verdejo tuoksuu myös trooppisilta hedelmiltä, kuten mangolta ja ananakselta, mutta sen aromit hallitsevat sitrushedelmiä, kuten greippiä, sitruunaa ja tietysti limettiä.

Miltä Verdejo maistuu?

Verdejo on kevytrunkoinen ja hapokas. Verdejossa on runsaasti happamuutta, ja se fermentoidaan yleensä melko kuivaksi. Lime seuraa Verdejoa maussa samoin kuin kiivin ja mangon sävyt.

Viura-rypäleet

Espanjan valkoviini #5: Viura

Viura on valkoinen espanjalainen rypäle Riojan punaisen rypäleen meren keskellä. Suurimmassa osassa Espanjaa Viura on nimeltään Macabeo, ja se on espanjalaisen kuohuviinin Cavan päärypäle. Viura on vaikuttava espanjalainen valkoviini, jolla on valtavasti ikääntymispotentiaalia. Kuten monet muutkin espanjalaiset valkoviinit, Viura voi olla kevytrunkoinen, yksinkertainen ja hedelmäinen viini tai siitä voidaan tehdä espanjalainen valkoviini, jolla on valtavasti luonnetta ja monimutkaisuutta. Valitettavasti tai onneksi tämä näkyy yleensä myös hinnassa.

Miltä Viura näyttää?

Viura on runsassatoinen rypälelajike, jolla on vain vähän riskejä viinitarhassa. Se on runsaslajinen rypäle, josta voi tehdä melko paljon viiniä. Kun sen sato on hallinnassa, Viura-viinit voivat olla poikkeuksellisia. Lasissa Viura on oljenvärinen.

Miltä Viura tuoksuu?

Viura on hedelmäinen ja kukkainen viini, jossa on melonin, omenan ja valkoisten kukkien aromeja. Siinä on myös persikan ja greippien aromeja. Tammikypsytyksen myötä Viura saa myös kookoksen ja kanelin piirteitä.

Miltä Viura maistuu?

Unoaked Viura on kevyt, raikas ja puhdas sekä tasapainoisen hapokas. Se on suutuntumaltaan sitruksinen ja erittäin helppo juoda. Laadukkaassa tammikypsytetyssä Riojan Viurassa on monia kerroksia. Se voi vanheta hyvin ohi normaalien valkoviinien odotusten. Omenan maku korvaa kukkaiset aromit ja odotettavissa on kanelia ja paahteisuutta. Ajan myötä Viura saa myös maanläheistä laatua.

white wines of spain

Kunniamaininnat: Vielä enemmän Espanjan valkoviiniä!

Minun on mainittava Parellada ja Xarel-lo, koska yhdessä Macabeon eli Viuran kanssa niistä valmistetaan espanjalaista kuohuviiniä Cava. Mainitsemisen arvoinen on myös Airen; se on Espanjan laajimmin viljelty rypäle, jota käytetään konjakin pohjana ja josta harvoin tehdään hiilihapotonta valkoviiniä.

Mikä on sinun suosikkivalkoviinisi Espanjasta? Onko espanjalaisia valkoviinejä, jotka jäivät minulta huomaamatta?

Jätä minulle kommentti suosikkivalkoviineistäsi Espanjasta!

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter