Home » Main » Assyrtiko Food Pairing: 21 herkullista paria

Assyrtiko Food Pairing: 21 herkullista paria

Tämä Assyrtiko Food Pairing Guide auttaa sinua löytämään oikeat ruoat Kreikan parhaan valkoisen rypäleen kanssa. Se on Santorinin saaren kuuluisa rypäle. Sitä viljellään myös kaikkialla Kreikassa ja jopa Australiassa! Vuonna 2009 työskentelin sadonkorjuussa Sigalasin viinitilalla. Tutustuin Assyrtiko-rypäleeseen intiimillä tasolla; olin 6 viikkoa putkeen viinirypäleiden sisuksissa. Se kuuluu elämäni pahimpiin kokemuksiin, mutta rakastuin Assyrtiko rypäleeseen. Se on herkullinen viini, ja ruoan yhdistäminen Assyrtikon kanssa voi olla a-ha-hetki, jos se tehdään oikein. Koska Santorinin ilmasto on ainutlaatuinen, olen erottanut ruokaparittelun Santorinin Assyrtikon kanssa ja ruokaparittelun muun Kreikan Assyrtikon kanssa.

Santorini Assyrtiko overlooking the caldera
Santorini Assyrtiko -ruokayhdistelmät

Assyrtikon aromit ja maut

Assyrtiko tuoksuu ja maistuu juuri siltä, miltä kuvittelet Egeanmeren rannalla laavassa kasvaneen rypäleen tuoksuvan ja maistuvan. Assyrtiko tuoksuu sitruunoille ja limetille, appelsiininkukille, märille kiville, simpukankuorille ja bensiinille.

Miltä Assyrtiko maistuu?

Maultaan Assyrtiko on hyvin hapokas viini, jossa on voimakas mineraalisuus ja kiistaton suolaisuus. Kieli ei pelleile, vaan Assyrtikossa on myös tanniinisuutta.

Kun Assyrtikon kanssa yhdistetään ruokaa, on muistettava, että se ei ole mikään passiivinen rypäle, vaan sen pääosassa. Et voi kaataa pulloa Santorinin Assyrtikoa takakuistilla. Se on viini, joka vaatii kunnioitusta ja asianmukaista ruokaparittelua.

Assyrtiko with Octopus and Lemon
Assyrtiko sopii merenelävien, kuten mustekalan ja osterien kanssa.

Mikä ruoka sopii Santorini Assyrtikon kanssa?

Kuten voitte kuvitella, Assyrtiko sopii melkein kaiken meren antimien kanssa. Jos se kasvaa yhdessä, se sopii yhteen. Sardiinit, grillattu kala, paistetut kalmarit ja grillattu mustekala oliiviöljyn ja sitruunan kera sopivat erinomaisesti Assyrtikon kanssa. Myös osterit ja hummeri sopivat mainiosti Santorinin Assyrtikon kanssa. Suuri vastuuvapauslauseke: Santorinin Assyrtiko EI sovi sushin kanssa, ellet pidä alumiinifolion mausta. Sushi on aivan liian herkkää.

Santorinilla kasvatetaan vain muutamia muita elintarvikkeita: kapriksia, favaa ja pieniä tomaatteja (huomaa, että ne ovat kaikki viiniköynnöksiä). Kuten voitte kuvitella, nämä sopivat myös Assyrtikon kanssa, tomaatit erityisesti. Toinen hieno ruokapari Assyrtikon kanssa on anjovispizza, kokeile sitä. Assyrtiko sopii hyvin yhteen voimakkaiden suolaisten juustojen, kuten fetajuuston ja haloumin kanssa. Se sopii myös kreikkalaisten levitteiden, kuten taramosalata (kalanmädin) ja ahinosalata (merisiilidippi) kanssa. Sommelierit iloitsevat! Se sopii jopa pahamaineisen viinin tappajan parsan kanssa, mieluiten risottona.

Grilled fish pairs well with Santorini Assyrtiko

Assyrtikon ruokaparit (muu Kreikka)

Assyrtikon mineraalisuutta ja suolapitoisuutta on lievennetty Santorinin ulkopuolella viljellyissä rypäleissä, mutta sitruksinen luonne on peräänantamaton. Assyrtiko tuoksuu ja maistuu sitruunalta, sitruunankuorelta ja limetiltä, ja siinä on hieman kivennäishedelmiä, kuten aprikoosia. Ilman laavamaata ja äärimmäistä kuumuutta ja tuulta viiniköynnökset ovat vähemmän stressaantuneita eivätkä ilmaise mineraalisuutta yhtä voimakkaasti. Muualta Kreikasta peräisin olevaan assyrtikoon sopii edellä mainittujen lisäksi vielä useampia ruokia. Yhdistä sen kanssa mitä tahansa, mihin puristaisit sitruunaa, kuten horta- tai villivihanneksia, kreikkalaista kanaa sitruunaperunoiden kanssa tai sianlihaa souvlaki-tikkujen kanssa.

Assyrtiko Ruokayhdistelmätaulukko

Kreikkalaiset ruoat Assyrtikon kanssa

 • Taramosalata
 • Merisiili
 • Kreikkalainen salaatti
 • Grillattu mustekala
 • Fava
 • Kreikkalainen kana sitruunaperunoiden kanssa
 • Psarosoupa (kalakeitto)
 • Paahdettua lammasta sitruunan kera
 • Sianlihaa souvlaki
 • Feta/Halloumi-juusto

Kansainväliset ruoat Assyrtikon kanssa

 • Osterit
 • Grillattu hummeri
 • Paistetut kalmarit
 • Aasialaistyylinen meriahven mustapapukastikkeessa
 • Parsa-risotto
 • Grillattua kalaa
 • Gazpacho
 • Spaghetti e Alici
 • Grillattuja kanavartaita
 • Kaprikset
 • Pecorino/Chevre
Santorini vine in koulouri basket
Koulouri: Santorinin saarella kasvatettu korimainen viiniköynnös.

Missä Assyrtiko on istutettu?

Assyrtiko-viinirypäleitä on pääasiassa Santorinilla. Santorini on tuliperäinen saari mantereen ja Kreetan välissä. Tulivuori purkautui 3500 vuotta sitten. Räjähdys oli niin massiivinen, että se muutti Egeanmeren maisemaa ja tuhosi mahdollisesti kokonaisia sivilisaatioita. Se jätti jälkeensä 30 metrin pituisen kerrostuman ja laavamaata. Jos ihmettelet, laava ei ole suotuisa maaperätyyppi kasvamaan juuri mitään, paitsi viiniköynnöksiä.

Kykladien saarilla puhaltavat voimakkaat tuulet tekivät tarpeelliseksi kasvattaa Assyrtiko-köynnökset koreiksi, joita kutsutaan nimellä koulouria. Kokeneet viljelijät kasvattavat Assyrtiko-viinirypäleitä, kuten kaikkia muitakin Santorinilla viljeltäviä viinirypäleitä, kasvamaan korin sisäpuolella, jotta ne olisivat suojassa tuulelta mutta myös auringolta. Niiden sadonkorjuu on painajaismaista. Santorinin viiniköynnökset paistuvat auringossa huhtikuusta syyskuuhun ilman pisaraakaan sadetta. Se on yksi maailman äärimmäisimmistä terroireista eli viinirypäleiden viljelyilmastoista.

Maanviljelijät ovat istuttaneet Assyrtiko-kasveja kaikkialla muualla Kreikassa. Viinitilat valmistavat Assyrtikosta kauniita ilmaisuja Pohjois-Kreikassa, muualla Egeanmerellä ja Kreetan saarella. Nämä Assyrtikot ovat paljon vähemmän aggressiivisia, mutta erittäin tutustumisen arvoisia. Manner-Assyrtiko on paljon hedelmäisempi ja kukkaisempi. Assyrtiko on herkkä rypälelajike kasvatettavaksi, vaikka sitä ei viljeltäisikään koriin sidotuilla viiniköynnöksillä. Parasta näissä Santorinin ulkopuolisissa Assyrtikoissa on se, että ne ovat puolet halvempia kuin Santorinin Assyrtiko. Aloita muualta Kreikasta peräisin olevalla Assyrtikolla, jos olet vasta lämmittelemässä viinin parissa. Kuningattarelle voit siirtyä aikanaan.

Assyrtikon tarjoiluehdotukset

Koska Assyrtikossa on voimakas maku ja korkea happopitoisuus, se myös vanhenee hyvin. Yritä löytää 3-5 vuotta vanhaa Assyrtikoa. Tarjoile Assyrtiko hyvin jäähdytettynä leveäkulmaisessa lasissa. Jotkin vanhemmat Assyrtiko-viinit voidaan joutua dekantoimaan.


Parhaat Assyrtiko-valinnat saatavilla verkossa

Ansaitsen pienen palkkion, jos klikkaat näitä viinejä ja teet ostoksen. Sinulle ei aiheudu lisäkustannuksia.

Entä sinä? Pidätkö Assyrtikosta? Kuka on suosikkituottajasi? Pidätkö enemmän Santorinin Assyrtikosta vai mantereelta tai muilta saarilta tulevista? Jätä minulle kommentti ja kerro minulle.

Assyrtiko T-shirt
Nappaa Assyrtiko-t-paita viinikiertueeni verkkosivuilta.

Usein kysytyt kysymykset

Miltä Assyrtiko maistuu?

Assyrtikossa on voimakas sitruunan, sitruunankuoren ja limen sitrusmainen maku. Santorinilta peräisin olevassa Assyrtikossa on myös merilevä-suolaista luonnetta. Mantereella kasvatettuna Assyrtikossa on myös appelsiininkukan ja persikan makuja.

Miten Assyrtiko lausutaan?

Assyrtiko lausutaan Ah-SEER-tee-co. Se voidaan kirjoittaa myös Asyrtico tai Assyrtico.

Mikä on paras kreikkalainen viini?

Tämä on tietysti makuasia, mutta Santorini Assyrtiko kuuluu ehdottomasti Kreikan kolmen parhaan viinin joukkoon. Se on kiistatta jaloin valkoviinirypäle, jolla on kaikkein ainutlaatuisin luonne. Santorini Assyrtiko on ikääntymiskelpoinen ja kilpailee joidenkin maailman parhaiden viinialueiden kanssa.

Mikä on kreikkalaisen viinin nimi?

Kreikassa on kaksi sanaa viinille: Krasi ja oenos. Krasi on tuttu nimi ja oenos on virallinen. Kukaan ei kysyisi lasillista oinosta, vaan sanoisi krasi. Viinintekijää kutsutaan kuitenkin oenologiksi.

Assyrtiko Food Pairing

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

 • Facebook
 • Twitter