Home » Main » Barolon ruokayhdistelmä: Barolo: 10 ruokalajia, jotka sopivat kuninkaalle

Barolon ruokayhdistelmä: Barolo: 10 ruokalajia, jotka sopivat kuninkaalle

Barolo on italialaisten viinien kuningas. Yhdistä Barolon kanssa yhtä dekadentteja ruokia, jotta saat parhaan mahdollisen viinin ja ruoan yhdistelmäkokemuksen. Barolo on kaupunki Piemonten alueella Koillis-Italiassa. Barolo valmistetaan Nebbiolo -rypäleestä, joka on saanut nimensä viinitarhojen yllä leijuvan aamusumun, nebbian , mukaan. Piemonte on kuuluisa riistalihasta, kuten villisioista ja ankanlihasta, tryffeleistä ja herkullisista juustoista. Ei ole yllättävää, että nämä ruoat sopivat hyvin yhteen Barolon kanssa. Tässä 10 Barolon ruokaparia kuninkaan kunniaksi.

Barolo ja valkoiset tryffelit

Miten parittaa ruokaa Barolon kanssa?

Barolo on korkealla tasolla jokaisessa kategoriassa. Siinä on paljon happoja, paljon tanniinia ja alkoholia, ja se on erittäin aromaattinen. Tämän vuoksi Barolo tarvitsee parinsa. Parhaat ruokaparit Barolon kanssa ovat raskaita ruokia, joissa on korkea rasvapitoisuus, jossa on joko silavaa tai voita, hapokas komponentti, kuten tomaatit, ja/tai proteiinia, kuten liha tai juusto. Barolon ruokaparitus on helpompaa, jos muistat nämä tekijät.

Nebbiolo rypäleet

Barolon aromi- ja makuominaisuudet

Barolo on uskomattoman monimutkainen viini. Siinä on kerroksittain aromeja ja makuja. Barolossa on tuoksuja punaisista marjoista, tervasta, kahvista, suklaasta, maasta ja punaisista ruusuista. Se maistuu vadelmahillolta, kanelilta, lakritsilta ja nahalta. Se on todella erityinen viini, joka ansaitsee erityisen aterian.

Barolon kanssa sopivat ruoat

Seuraavassa Barolon ruokaparituslistassa huomaat paljon liharuokia, mutta myös kasvisruokien kanssa löytyy joitakin pareja. Yhdistä Barolo vankkojen makujen, monitahoisten ruokien ja runsaiden aterioiden kanssa. Myös sienet ja tryffelit sopivat luontevasti yhteen Barolon kanssa. Myös vahvat juustot täydentävät Baroloa.

Brasato al Barolo
Kuva Misya

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo on naudanlihapata, jossa on porkkanoita, selleriä ja viiniä; selvästi erinomainen pari. Tämä on Piemonten alueen perinteinen ruokalaji. Brasato al Barolo tarjoillaan usein polentan päällä.

Tryffelirisotto (V)

Kuka sanoo, ettei Barolo sovi kasvisruokien kanssa? Voita, kermaa, juustoa ja aromaattisia tryffeleitä sisältävä risottoruoka on juuri sopiva Barololle. Barolon hapokkuus leikkaa läpi ruuan kermaisuuden sekä voin ja juuston rasvakomponentin. Tryffelit tuovat esiin myös Barolon maanläheiset aromit.

Barolon kylä

Rinta- ja sienipiirakka

Rintafilee- ja sienipiirakka olisi erinomainen talviruoka Barolon pariksi. Naudanlihaproteiini rauhoittaa Barolon tanniinit ja sienet tuovat esiin viinin maanläheiset piirteet. Tämä on runsas ruokalaji, joka sopii erinomaisesti Barolo-viinin kanssa.

Muut eläimenosat: Maksa, suolet, munuaiset…

Sisäelimet eli eläimen sisäelinten liha on yksi parhaista pareista Barolon kanssa. Elinliha sisältää runsaasti proteiinia ja ravintoaineita. Maksa ja munuaiset sopivat erityisen hyvin viinin kanssa. Ruuan sisäelimillä on yleensä voimakkaita makuja, ja ne voivat olla rasvaisia. Barolon happamuus ja alkoholi sekä makujen monimutkaisuus ovat täydellisessä tasapainossa sisäelinten kanssa.

Kuva Fine Cooking -lehdestä

Kastanja-nocchi gorgonzola-kermakastikkeella (V)

Toinen Barolon ruokapari kasvisruoan kanssa! Kastanjoita kasvaa runsaasti Piemonten alueella. Kastanja-gnocchi-ruoka tuo esiin Barolon hienovaraisemman pähkinäisen luonteen. Gorgonzola-juusto on myös yksi yleisimmistä juustoista Piemontessa. Raskaan kerman kanssa sekoitettuna tämä ruokalaji on juuri tarpeeksi painava, jotta rohkea Barolo-juusto ei peittäisi sitä.

Paahdettu ankka

Riistalintuja syödään yleisesti Pohjois-Italiassa. Ankka on yksi rasvaisimmista lihoista, joita löytyy, joten se sopii täydellisesti yhteen Barolon korkean happo- ja alkoholipitoisuuden kanssa.

Vasikanliha osso buco

Osso bucoa haudutetaan hitaasti tuntikausia, kunnes liha sulaa suussa. Vasikanlihan proteiini taistelee tanniineja vastaan, kun taas tomaattikastike rauhoittaa Barolon happoja. Tarjoile polentan päällä.

Barolo food pairing with ribeye

Ribeye-pihvi

Ribeye-pihvi on yksi lihavimmista naudanlihapaloista. Ylimääräinen rasva sulaa Barolon polttavan hapokkuuden kanssa. Naudanlihan proteiini tyrmää tanniinit. Kypsennä se mieluiten puolikypsäksi.

Villisika-agnolotti

Agnolotti on eräänlainen ravioli-pasta, jota valmistetaan Piemontessa. Se voidaan täyttää millä tahansa lihalla, mutta villisian riistamainen maku sopii parhaiten Barolon kanssa. Tarjoile sienien kanssa ja ruskean voikastikkeen kanssa. Vaikka kyseessä on pastaruoka, se on tarpeeksi runsas kestääkseen kypsytetyn Barolon.

Charcuterie

Baroloa kuvataan usein mietiskeleväksi viiniksi, mikä tarkoittaa, että voit istua lasin kanssa tuntikausia, ja se avautuu ja kertoo uuden tarinan jokaisen kulauksen myötä. Yksinkertainen leikkelelautanen sopisi tällaiseen tilaisuuteen erinomaisesti. Piemonten kuuluisat salumit ja juustot ovat: Crudo di Cuneo, lardo, maksamortadella ja Bresaola d’Ossola suolatuista lihoista ja Castelrosso, Crutin, Castelmagno ja Gorgonzola juustoista.

Barolon tarjoilu- ja säilytysehdotukset

Barolo tulisi tarjoilla noin 55 asteessa F tai 13 asteessa C. Tämä voidaan saavuttaa laittamalla se jääkaappiin noin 30 minuutiksi ennen tarjoilua. Barolossa on yleensä paljon alkoholia, joka korostuu, kun viini tarjoillaan liian lämpimänä. Vanhemmat Barolo-pullot on dekantoitava sakan poistamiseksi. Kokeile käyttää tätä dekantteria, jossa on sedimenttisuoja. Nuorta Baroloa on ilmastettava dekantterissa, jossa on suuri pinta-ala. Tarjoile leveässä pallolasissa.

Barolo on yksi ikääntymiskelpoisimmista viineistä. Se voi vanheta helposti yli vuosikymmenen oikeassa ympäristössä tai viinijääkaapissa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter