Home » Main » Furmint: Furmint: Unkarilaisen parhaan valkoviinin paljastaminen

Furmint: Furmint: Unkarilaisen parhaan valkoviinin paljastaminen

On suuri kunnia saada Ágnes Németh kirjoittamaan tämä artikkeli lukijoilleni. Hän tuntee Furmintin paremmin kuin kukaan muu. Nauttikaa! Artikkelin lopussa on lyhyt tietokilpailu, jossa voit testata oppimasi.

Alkuperätarina

Furmint on todellinen unkarilainen alkuperäisrypäle, joka on peräisin Tokajin viinialueelta, Koillis-Unkarista. Ensimmäiset kirjalliset todisteet ovat vuodelta 1611 Tokajin viinialueella sijaitsevasta Erdőbényen kylästä. Furmintti on monipuolinen, sitä voi nauttia luukuivana, täyteläisen makeana (esimerkiksi Tokaji Aszú -viineissä), viiniytettynä méthode traditionnelle -kuohuviiniksi tai jopa väkevänä alkoholijuomana. Viimeksi mainittua kutsutaan nimellä “Pálinka”, joka on Unkarissa tislattu 100-prosenttisesti hedelmistä valmistettu väkevä alkoholijuoma. Viini on tietenkin tämän upean rypäleen ensimmäinen ja tärkein ilmentymä.

Kuvan on toimittanut Ágnes Németh

Milloin Furmintista tuli Unkarin tähtirypälelajike?

Se alkoi ehkä Tokajin ikonisesta viinintekijästä István Szepsystä, joka loi ensimmäisen yhden viinitarhan kuivan furmintin: Szepsy Úrágya Furmint 2006. Se oli upea, elegantti viini ja osoitti lajikkeen potentiaalin kuivana viininä. On huomattava, että ennen Tokaj oli kuuluisa ennen kaikkea makeista viineistään, Tokaji Aszústa, Tokaji Szamorodnista ja Late Harvest -viineistä. Markkinat ovat kuitenkin muuttuneet, kunto muuttui tärkeäksi ja sokerista tuli vihollinen. Viininviljelijöiden oli reagoitava, ja István Szepsy näytti ratkaisun selkeästi. Muut viininviljelijät seurasivat esimerkkiä, ja viiniasiantuntijat ja viinikirjoittajat liittyivät nopeasti kuoroon ylistämään Furmintia.

Ilmeinen seuraus vedettiin esiin: Furmintista voi tulla Unkarin lippulaivaviini. Sillä on omaleimainen luonne, se on aidosti unkarilainen, monipuolinen, sillä on potentiaalia antaa suuria viinejä ja – viimeisenä mutta ei vähäisimpänä – se on helppo lausua (tärkeä argumentti, ajatelkaapa vain toista unkarilaista rypälelajiketta, Cserszegi Fűszeresiä). Furmint lausutaan u:lla: ˈfurmɪnt’, kaikki kirjaimet lausutaan.

DNA-testit osoittivat, että Furmint on Tokajin toisen tärkeimmän rypäleen, Hárslevelűn, kantaisä. Useimmat Tokaji Aszú -viinit valmistetaan näiden kahden viinin sekoituksesta, mutta 100-prosenttiset Furmint-viinit ovat olleet todella trendikkäitä Szepsyn menestyksen jälkeen.

Kansainvälinen tunnustus

On myönnettävä, että Unkari ei ole viinimarkkinoinnin superlahjakkuus. Esimerkiksi kreikkalaiset viinit menestyvät paljon paremmin Euroopan viinikaupan pääkaupungissa Lontoossa. Blaufrankisch menestyy Yhdysvalloissa paremmin kuin meidän Kékfrankos-viinejämme – vaikka nämä kaksi rypälelajiketta ovatkin identtisiä. Furmintin myötä olemme kuitenkin ehkä saavuttaneet toivotun kansainvälisen tunnustuksen, tai ainakin olemme oikealla tiellä.

National Furmint Day
Kansallinen Furmint-päivä on 1. helmikuuta.

Kansallinen Furmint-päivä on 1. helmikuuta

Aloite juhlia Furmintia helmikuussa johtuu tietysti osittain allitteroinnista, mutta se ei ole ainoa syy. Furmintin päivä on mainittu useissa viinikalentereissa Australiasta Kreikkaan. Furmint USA:n aloite rypälelajikkeen markkinoimiseksi oli menestyksekäs. Wines of Hungary UK:n Furmint February -tapahtumasta on tullut valtava menestys, ja siitä on uutisoitu runsaasti tiedotusvälineissä.

Suosikkiviiniarvosteluni on JancisRobinson.com-sivuston vakiokirjoittaja Tamlyn Currinin kirjoittama. Seuraava arvostelu koskee Barta Cellarin yhden viinitarhan Furmintia (“Öreg Király” = “Old King”) 2016:

“Kirjoitin itse asiassa ‘OMG’, mikä ei ole kovin kaunopuheinen maistiaispöytäkirja. Mutta se oli ensimmäinen reaktioni, ja pysyn siinä. Luonnonkukkia, hunajaa, jotka hohtavat kuin pitkä kultamekko pitkällä hoikalla olennolla. Jos voisit sekoittaa tulen ja kynttilän valoa ja tähtiä kylmänä yönä ja puristaa sen nesteeksi, se maistuisi tältä. Niin monikerroksinen makukokonaisuus – aprikoosia, kuivattuja päärynöitä, sahramia, pimentoa, kirsikoita ja marsipaania – ja sitten tämä kiteinen, tarkka rakenne. Kihelmöintiä ja kunniaa. Minä nielaisin.”

Tamlyn Currin

OMG-reaktion aiheuttanut Öreg Király -viinitarha. Kuvan on toimittanut Ágnes Németh

Parhaat alueet

Furmintia viljellään lähes kaikkialla Unkarissa, voimme löytää furmintia jopa Sopronissa, Mátrassa ja Badacsonyissa, mutta tunnetuimmat alueet ovat (Unkarissa on 22 viinialuetta):

 • – Tokaj
  • – Koillis-Unkari
  • – Käytetään makeisiin ja kuiviin viineihin, erityisesti viime aikoina myös kuohuviiniin.
  • – Parhaat tuottajat: emme voi valita yhtä tai vain muutamaa, koska niitä on niin paljon! Mainitsen vain muutamia: Grand Tokaj, Szepsy, Barta, Sauska, Patricius, Béres, Zsirai, Dereszla, Balassa, Gizella – mutta niitä on paljon enemmän!
 • – Somló
  • – Luoteis-Unkari
  • – Käytetään kuiviin viineihin, joissa on selvä vulkaaninen luonne, ja myös kuohuviiniin.
  • – Parhaat tuottajat: Tornai, Györgykovács, Kreinbacher (erityisesti kuohuviini), Spiegelberg, Somlói Apátsági Pince.
 • – Eger
  • – Koillis-Unkari
  • – Käytetään vähän, mutta suurella menestyksellä
  • – Paras tuottaja: Kovács Nimród Winery
Ágnes Némethin toimittama kuva

Silmät – Miltä Furmint-rypäleet näyttävät?

Furmint on aikaisin orastuva, myöhään kypsyvä rypäle, jonka keskikokoiset, löysät rypäleet ovat keskikokoisia. Lasissa Furmint on vaalean oljenvärinen ja siinä on kirkkaita kohokohtia.

Nenä – Miltä Furmint tuoksuu?

Tuoksun osalta kypsynyt päärynä on useimmin mainittu tuoksun vivahde. Furmint on kuitenkin paljon monitahoisempi, joten vain yhden hedelmän mainitseminen on liian yksinkertaista. Tuoreet hedelmät ovat alo:n päällimmäisiä tuoksunuoteja.

Suu – Miltä Furmint maistuu?

Merkittävä määrä happamuutta on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Alkoholipitoisuus on myös enemmän kuin kohtuullinen, joten Furmint antaa luonteikkaita viinejä, joissa on joskus ripaus hapokkuutta.

Furmintin ruokaparit

Kevyesti grillattu siipikarjanliha, pasta kermaisella kastikkeella, sianliharuoat, äyriäiset, kovat juustot – ja monet muut. Aloita kokeilu!

Furmintin kanssa sopivat ruoat. Kuvan on toimittanut Ágnes Németh.

Furmintin lasit ja tarjoiluvinkit

Tarjoile se jäähdytettynä kuten muutkin valkoviinit. Kokeile sitä Furmint-lasissa, jonka tunnettu lasivalmistaja Riedel on suunnitellut erityisesti Furmintille.

Testaa Furmint-tietämyksesi

Furmint-viiniä koskeva tietokilpailu

Furmint-rypäleestä valmistetaan vain makeita viinejä.

Mistä maasta Furmint on kotoisin?

Mitkä ovat parhaita alueita furmintille?

Täytä alla oleva lomake nähdäksesi tulokset

Furmint-viinikilpailu

Sait {{userScore}}:sta {{maxScore}} oikein.

{{title}}

{{Kuva}}

{{sisältö}}

Ágnes Németh on ollut viinimaailmassa yli 16 vuotta. Hän toimi 12 vuoden ajan Unkarin markkinajohtavan viinilehden (VinCE) päätoimittajana, minkä jälkeen hän perusti Hungarianwines.eu-sivuston, joka markkinoi unkarilaisia viinejä maailmalle. Hän matkustaa paljon tutustuakseen maailman viinialueisiin. Nykyään hän asuu Penedésissä (Kataloniassa, Espanjassa), cavan tuotannon keskuksessa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

 • Facebook
 • Twitter