Home » Main » Italialaisen viinin termit aakkosjärjestyksessä

Italialaisen viinin termit aakkosjärjestyksessä

Ennen kuin alamme käsitellä muita italialaisen viinin termejä, tärkeimpiä asioita, jotka on hyvä tietää, ovat italian kielen sanat viinille ja maljalle. Italian kielen sana viinille on vino ja monikko on vini. Italian kielellä on kolme tapaa sanoa kippis: Cin Cin!, Salute! ja Alla Vostra! Tajusitko? Lo capisci? Minulla on aivan liian hauskaa teeskennellä osaavani italiaa! Eteenpäin!

Tutustu tähän luetteloon yleisimmistä italialaisista viinitermistöistä, joita löydät viinien etiketeistä tai viinilistoilta, jotta ymmärrät paremmin viinin sisällön. Nauttikaa! Goda!

Italialaisen viinin termit A-M

Annata:

Tunnetaan yleisesti nimellä vuosikerta tai vuosi, jolloin rypäleet on kasvatettu. Jotkin vuosikerrat saattavat olla tärkeämpiä kuin toiset kyseisen vuoden sää- ja kasvuolosuhteiden vuoksi.

Bianco:

Valkoiset rypäleet tai viinit. Trebbiano, Fiano ja Moscato Bianco ovat vain muutamia Italiassa suosittuja valkoisia rypäleitä, joista valmistetaan joitakin maan huomattavia viinejä.

Classico:

Viini, joka on tuotettu tällä historiallisella viininviljelyalueella. Esimerkiksi Chianti Classico DOCG on peräisin alkuperäiseltä alueelta, kun taas Chianti DOCG ja sen alavyöhykkeet ympäröivät Chianti Classicon aluetta.

Dolce:

Makea viini, jota voi löytää useimmilta alueilta ja joka on valmistettu alkuperäisistä rypäleistä. Esimerkiksi Toscana ylpeilee Vin Santollaan, joka valmistetaan Trebbiano Toscano ja Malvasia -rypäleiden sekoituksesta, kun taas Aeolian saarten Malvasia delle Liparia on verrattu hunajaan viinipullossa.

Frizzante:

Puoliksi kuohuva viini, jota ei pidetä yhtä “kuplivana” kuin spumante-viinejä . Suosituimpia frizzante-viinejä ovat Prosecco tai Moscato d’Asti.

Liquoroso:

Termi, joka viittaa yleensä väkevöityihin viineihin, joiden alkoholipitoisuus on suurempi. Italiassa tunnetuin on Sisilian Marsala.

Metodo classico:

Klassinen menetelmä, jolla Ranskassa valmistetaan samppanjaa, jossa viini käydään toista kertaa pullossa. Italiassa tämä viittaa kuitenkin vastaavaan tuotantoon, mutta Franciacorta Lombardiasta tai Trentino DOC Trentinosta.

Italialaisen viinin termit N-Z

Riserva:

Tiukemmat tuotanto- ja kypsytysvaatimukset. Esimerkiksi Brunello di Montalcino DOCG:tä kypsytetään neljä vuotta, kun taas sen riserva-painosta kypsytetään viisi vuotta. Monissa riserva-viinissä voi olla myös rypäleitä, jotka on katsottu paremmiksi kyseisen vuoden sadossa.

Rosato:

Tunnetaan yleisesti nimellä rosè-viinit. Vaikka Puglia tunnetaan perinteisesti rosatoviinien päätuottajana, Prosecco Rosè DOC -viinin äskettäinen käyttöönotto on jännittävä uutinen Italian viiniteollisuudelle.

Rosso:

Punaiset rypäleet tai viinit. Yleisiä punaisia rypäleitä ovat Nebbiolo, Aglianico ja Montepulciano, joista valmistetaan Barolo DOCG, Aglianico del Vulture DOCG ja Montepulciano d’Abruzzo DOC.

Secco:

Superiore:

Viinit, joiden alkoholipitoisuus on korkeampi kuin ei-superiore-viinien. Lisäksi rajoituksena on pienemmän rypälemäärän käyttö ja näin ollen korkealaatuisemman viinin tuottaminen. Esimerkiksi Soave Superiore DOCG -viinissä käytetään vain garganega-rypäleitä, jotka ovat peräisin tietyltä tasaisen laakson pohjoispuolella sijaitsevalta kukkulalta.

Uva:

Rypälettä tarkoittava italialainen yksikkötermi, joka yleensä liittyy sen artikkeliin(l’uva). Monikossa siitä käytetään nimitystä l’uve. Se on myös yksi monista italian kielen termeistä, jotka on lainattu latinasta.

Vendemmia Tardiva:

Termi, joka viittaa myöhään korjattuihin viineihin. Näistä rypäleistä valmistetut viinit ovat yleensä makeampia ja niiden alkoholipitoisuus on korkeampi.

Zuccheri:

Termi, joka viittaa sokeripitoisuuteen. Jos luet viinin etikettiä italiaksi, voit nähdä tämän termin viittaavan viininvalmistusprosessin aikana jääneisiin sokereihin.


Hieman apua ystäviltäni

Pyysin ystäväni Julie Farrickerin apua tämän kuun italialaisia viinejä koskevissa postauksissa. Hän oli niin ystävällinen, että hän antoi Unraveling Wine -julkaisulle runsaasti tietoa italialaisen viinin historiasta, italialaisen viinin termeistä, alueista, rypäleistä ja tyyleistä. Julkaisen uuden postauksen italialaisesta viinistä joka viikko. Suuri kiitos hänelle!

Julie on lukion englannin ja yhteiskuntaopin opettaja, kun hän ei haaveile Italiasta ja seuraavasta seikkailustaan. Hän vierailee säännöllisesti kaikilla 20 Italian viinialueella ja pyrkii jakamaan parhaat italialaiset viinit asiakkailleen The Italian Cellarissa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter