Home » Main » Kreikkalaisen viinirypäleen Limnionan purkaminen

Kreikkalaisen viinirypäleen Limnionan purkaminen

Limniona, tai joskus kirjoitettuna Lemniona, on erittäin harvinainen kreikkalainen punainen rypälelajike, joka on peräisin Thessaliasta, Kreikasta. Limniona-viinistä on nopeasti tulossa yksi Kreikan trendikkäimmistä ja halutuimmista viineistä. On vain ajan kysymys, milloin se leviää muualle maailmaan. Tästä Limniona-rypäleestä kertovasta oppaasta saat tietoa.

Kuva Christos Zafeirakisin luvalla.

Limnionan alkuperä

Limniona on peräisin Thessaliasta Manner-Kreikan keskiosasta. Thessalia sijaitsee Olympos-vuoren varjossa. Limniona-viinirypäle on ollut viljelijöiden tiedossa jo sukupolvien ajan. Kuten monien kreikkalaisten rypäleiden kohdalla, tarvittiin yhden kreikkalaisen viinintekijän rohkeutta ja oivallusta, jotta se tuotiin valokeilaan. Christos Zafeirakis pullotti ensimmäisen monovarieteisen Limniona-viinin vuonna 2007. Hän oli lumoutunut Limnionan väristä, tuoksusta ja samettisesta suutuntumasta.

Ennen kuin Zafeirakis ryhtyi valmistamaan Limnionaa yksinään, se oli sekoitusrypäle muiden alueen kotoperäisten rypäleiden, kuten Xinomavron, Krasaton, Tyrnavosin muskottijuuston ja Stavroton kanssa. Zafeirakis on varmasti Limnionan edelläkävijä, mutta nykyään Limnionan tuottajia on useita eri puolilla Manner-Kreikkaa. Limnionan tuottajien keskuudessa vallitsee ystävällinen ilmapiiri, ja he kaikki haluavat nähdä Limnionan loistavan parrasvaloissa.

Limnionan alkuperä on Thessaliassa, Kreikassa.
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14520935 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14520935

Miltä Limnionan rypäleet näyttävät?

Limniona on tumman marjainen rypäle, jonka marjat ovat suuria ja tiiviisti kerättyjä. Marjat kestävät erityisen hyvin Thessalian äärimmäistä kuumuutta ja vuorokausivaihtelua. Limniona-viinirypäleet kypsyvät myöhään, yleensä syyskuun puolivälin ja lopun tienoilla. Se on yleensä terve rypäle, jolla ei ole suuria herkkyyshaittoja. Lasissa Limniona on väriltään kirkkaan rubiininpunainen.

Miltä Limniona-viini tuoksuu?

Tuoksussa Limnionassa on kaunis yhdistelmä hedelmäisiä ja yrttisiä aromeja. Limniona on varsin aromaattinen punaviini. Aluksi mustikan ja viherpeuran tuoksut tulevat esiin, mutta tiiviisti perässä tulevat basilika ja timjami. Myös tupakan, lakritsin ja kuivattujen kukkien kaltaisia aromeja saattaa löytyä.

Limnionan rypäleet. Kuva Christos Zafeirakisin luvalla.

Miltä Limniona maistuu?

Limniona on erittäin mehukas rypäle. Se pursuaa enemmän mustikkaa, granaattiomenaa ja maraschinokirsikkaa. Se on keskitäyteläinen viini. Limnonassa on upea samettinen suutuntuma, joka tuntuu kuin kielesi olisi kääritty kuningattaren vaippaan. Happamuus on melko korkea ja siinä on hapankirsikan makua. Tämä tekee siitä loistavan viinin ruoan kanssa. Tanniinit ovat pehmeät mutta rakenteelliset. Se on hieman liian helppo juotava. Tämä saattaa aiheuttaa minulle ongelmia, mutta Limniona maistuu siltä, kuin jos Beaujolais ja Chianti saisivat vauvan. Siinä on Gamayn mehukas hedelmäisyys ja Sangiovesen hapokkuus ja maanläheisyys.

Mitkä ruoat sopivat hyvin Limnionan kanssa?

Limniona sopii hyvin liharuokien, tomaattipohjaisten pataruokien ja jopa yksinkertaisen liha- ja juustolautasen kanssa. Kaksi kertaa olen nyt juonut sitä grillattujen pihvien kanssa ja se on ollut fantastista. Korkea happamuus sopii hyvin rasvaisemman lihan, kuten lampaan- ja sianlihan kanssa. Pohjois-Kreikassa monet ruuat perustuvat oliiviöljyn sijaan voihin tai maitoon, joten nauti Limniona-viiniä kreikkalaisten ruokien, kuten moussakan ja pastitsion, kanssa tai kansainvälisten ruokien, kuten paimenpiirakan tai pihvin ja Béarnaise-kastikkeen, kanssa.

Haluatko osata yhdistää viiniä ja ruokaa itse? Tutustu alla olevaan oppaaseeni. Se on ainoa viinin ja ruoan parittelun opas, jota koskaan tarvitset.

Limnionan säilytys- ja tarjoiluehdotukset

Limnionalla on ikääntymispotentiaalia jopa 10 vuotta. Alkoholipitoisuus voi olla hieman korkea, joten tarjoile Limniona hieman viilennettynä, jotta se pysyy kurissa. Suosittelen Limnionan dekantoimista tunnin ajan ennen tarjoilua, jotta hedelmät pääsevät kunnolla esiin ja loistamaan. Limniona-viini sopii parhaiten viinilasiin, jossa on suuri malja ja kapeneva reunus.

Testaa uudet tietosi Limnionasta

Limniona-tietokilpailu

Katso, oletko oppinut kaiken Limnionasta.

Miltä Kreikan alueelta Limniona on kotoisin?

Limniona on helppo rypälelajike kasvattaa.

Miltä Limniona tuoksuu ja maistuu?

Täytä alla oleva lomake nähdäksesi tulokset

Limniona Quiz

Sait {{userScore}}:sta {{maxScore}} oikein.

{{title}}

{{Kuva}}

{{sisältö}}

Oletko koskaan maistanut Limnionan viiniä? Mitä mieltä olet? Jätä minulle kommentti ja kerro minulle.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter