Home » Main » Lamb Wine Pairing Guide: 11 parasta viiniä lampaan kanssa

Lamb Wine Pairing Guide: 11 parasta viiniä lampaan kanssa

On niin monia herkullisia tapoja valmistaa karitsaa ja yhtä monta karitsanlihaviiniparia. Suunnittelitpa sitten täydellistä lammaspaistia tai vain lammasburgereita, tämä lammasviinien yhdistämisopas auttaa sinua löytämään täydellisen parin. Mikä viini sopii lampaanlihan kanssa? Lue ja ota selvää!

  • Mitä tekijöitä kannattaa ottaa huomioon lammasviinin parittelussa
  • Klassiset viinin ja lampaanlihan paritukset
  • Lampaanlihan viiniparit leikkauksen ja valmistuksen mukaan
lamb shank wine pairing

Lammasviinin parittelussa huomioon otettavat tekijät

Karitsanlihaa voidaan luonnehtia naudanlihan ja riistanlihan puolivälissä olevaksi. Se on rakenteeltaan mureaa ja täynnä rautaa, vitamiineja ja terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Kun yhdistät viiniä lampaanlihan kanssa, ota huomioon, että lampaanliha sisältää runsaasti rasvaa. Viinien parittelusääntöjen mukaisesti parhaat viinit lampaan kanssa ovat keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja niissä on runsaasti happoja . Myös valmistustavalla, mausteilla, yrteillä ja kastikkeilla on merkitystä lammasviinin parittelussa.

Punaviiniä vai valkoviiniä lampaan kanssa?

Parhaiten lampaan kanssa sopii yleensä punaviini, mutta myös sisukas ja hapokas valkoviini sopii lampaan kanssa. Alla on vaihtoehtoja puna- ja valkoviinin ja lampaan kanssa. Jatka lukemista!

roast lamb wine pairing

Klassiset viiniparit lampaan kanssa

Joskus paras viini lampaan kanssa on perinteinen paritus. Nämä ovat klassiset viiniparit lampaan kanssa, jotka ovat varma valinta. Tätä ei voi mokata!

Karitsa ja Bordeaux

Karitsa ja punainen Bordeaux on klassinen lammasviinipari. Bordeaux koostuu useista punaisista rypäleistä, mutta hallitsevassa asemassa ovat Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc. Bordeaux’n punaviinit ovat keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja niissä on kohtalainen happamuus. Bordeaux sopii parhaiten yrttisen karitsanpaistin kanssa. Olen jopa valmis sanomaan, että Bordeaux’n valkoiset viinit (Sauvignon Blanc ja Semillon-sekoitukset) sopivat myös erinomaisesti murean karitsan palan kanssa.

Karitsa ja Chianti

Chianti on Toscanassa Italiassa sijaitseva alue, jolla tuotetaan kirkkaasti happamia punaviinejä Sangiovese-rypäleestä. Yhdistä Chianti rosmariinin ja valkosipulin kanssa haudutetun karitsanlavan kanssa.

lamb with white wine

Karitsa ja Rioja

Rioja on Koillis-Espanjassa sijaitseva alue, joka valmistaa upeita viinejä Tempranillon ja Garnachan sekoituksesta. Tempranillossa on ihastuttavaa hapokkuutta ja Garnacha tuo sekoitukseen hedelmäisyyttä. Paras lampaanlihapari Riojan kanssa on lammasvartaat.

Karitsa ja Assyrtiko

Valkoviinin ystävät, voit nauttia valkoviiniä lampaan kanssa, jos teet sen oikein! Karitsa ja Assyrtiko eivät ehkä ole klassinen lammasviinipari, mutta se on sopinut täydellisesti yhteen vuosisatojen ajan. Assyrtikoa viljellään kaikkialla Kreikassa, mutta se on kuuluisa Santorinilla. Assyrtiko on keskitäyteläinen, ja hapatettu Assyrtiko voi olla varsin täyteläinen. Lammaslihan rasvapitoisuus vaatii vakavaa happamuutta, jotta se leikkaisi sen läpi. Assyrtikon happamuus on polttavaa! Yhdistä Assyrtiko uunissa paistetun lampaan kanssa oreganolla ja sitruunaperunoilla.

wine pairing with lamb burgers

Lampaanlihan viinien yhdistäminen leikkauksen ja valmistuksen mukaan

Typerän varma parinvaihtoehto karitsan kanssa on Syrah, koska se on täyteläinen ja siinä on paljon happoja, jotka sopivat karitsan painoon ja leikkaavat sen rasvan läpi. Syrah sopii myös loistavasti kaiken sellaisen kanssa, jossa on yrttejä ja mausteita, joita lampaanliha aina sisältää. Siksi näet melko usein lammasviinien parina Syrahin valmistustavasta riippumatta.

Lampaankyljykset Viinipari

Lampaankyljykset ovat lampaanlihan mureinta palaa. Koska lampaankyljykset ovat pehmeitä, pehmeämpi viini on mahdollinen. Yhdistä lampaankyljykset Pinot Noir -viinin kanssa. Henkilökohtainen suosikkiparini on Uuden-Seelannin Central Otagosta peräisin oleva Pinot Noir (tämä on vieläkin runollisempaa, jos myös karitsanliha on peräisin Uudesta-Seelannista, vink vink).

Paahdettu lammasjalka Viiniparit

Uunissa paistettu lammas kerjää kreikkalaista viiniparia, sillä jos se kasvaa yhdessä, se sopii yhteen. Kokeile Xinomavroa, jos et ole koskaan maistanut sellaista. Etkö ole seikkailunhaluinen? Et voi mennä pieleen, jos yhdistät paistetun lampaanlihan Cabernet Sauvignoniin.

Viiniparit lammasvarras

Karitsan kylki on yksi maukkaimmista lampaanlihapaloista. Se valmistetaan yleensä kypsentämällä sitä hitaasti tuntikausia. Tämä täyteläinen lammasruoka sopii erinomaisesti espanjalaisen Tempranillon, Rhônen laakson Syrahin tai argentiinalaisen Malbecin kanssa.

wine pairing with lamb chops

Lampaanlihan viiniparit

Lampaanliha kuorrutetaan usein runsailla yrteillä ja mausteilla. Jos se kypsennetään raakana, vaalea punaviini tai täyteläinen valkoviini sopii hyvin. Kokeile Cru Beaujolais’ta (Gamay-rypäleestä) tai täyteläistä Semillon-valkoviiniä. Jos se kypsennetään puolikypsäksi, kokeile kalifornialaista Pinot Noiria tai Chardonnayta. Jos se kypsennetään hyvin kypsäksi (MIKSI????), valitse Brunello tai Bordeaux.

Mitkä viinit sopivat lammaspihvien kanssa?

Lammaspurilaiset ovat loistava tapa piristää grillausrutiinia. Kuten useimmat grillatut lihat, lammaspurilaiset sopivat parhaiten punaviinien kanssa, joissa on hieman tammikypsytystä savuisten makujen tuomiseksi esiin. Yhdistä lammashampurilaiset Syrahin tai mehevän Zinfandelin kanssa.

Marokkolainen lammasviini Viiniparit

Marokkolainen lammaspata taginessa keitettynä on yksi parhaista tavoista nauttia lammasta. Se on niin runsas ja maukas. Marokkolaisen lampaan kanssa sopii hyvin hedelmäinen punaviini, kuten Barbera tai Grenache. Jos pidät enemmän valkoviinistä, tammikypsytetty Viognier täydentää ruokalajin makuja.

Lammas-curryn viiniparit

Riippuen siitä, kuinka korkealle mausteisuus nostetaan, lammascurry sopii hyvin sekä puna- että valkoviinien kanssa. Miedommille lammascurryille kannattaa valita Malbec tai Syrah. Jos kyseessä on mausteinen lammascurryruoka, kypsytetty Riesling olisi upea. Jos olet, kuten minä, juonut kaikki arvokkaat vanhat saksalaiset Rieslingit, valitse Oregonista peräisin oleva Pinot Gris.

Mikä punaviini sopii karitsanpaistin kanssa?

Syrah ja Cabernet Sauvignon ovat loistavia ja idioottivarmoja valintoja lampaan kanssa. Pehmeämmät lampaanlihapalat sopivat myös Pinot Noirin tai Gamayn kanssa.

Mikä valkoviini sopii karitsan kanssa?

Valkoviini, jossa on korkea happopitoisuus ja hieman painoa, sopii hyvin lampaan kanssa. Kokeile Assyrtikoa Santorinilta tai tammikypsytettyä Chenin Blanc -viiniä.

Sopiiko Pinot Noir lampaan kanssa?

Pinot Noir sopii parhaiten pehmeämpien lammaspalojen, kuten lampaankyljysten, kanssa, varsinkin jos ne valmistetaan raakana.

Sopiiko Merlot lampaan kanssa?

Merlot sopii hyvin lampaan kanssa. Se on täyteläinen ja hedelmäinen, ja se sopii erinomaisesti lammaspatojen ja karitsanpaistin kanssa.

Mitä tarjoan karitsanlihan kanssa?

Lampaanlihan kanssa voi yhdistää sekä puna- että valkoviiniä valmistustavasta riippuen. Yrttikuorrutettu lammasraakki sopii hyvin Sauvignon Blancin kanssa, jossa on hieman tammikypsytystä. Punaviininä Rhone Syrah ja Malbec ovat hyviä vaihtoehtoja.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter