Home » Main » Malagousian valkoviini: Viinien viettelijätär (2021): Kreikkalaisen viinin viettelijätär (2021)

Malagousian valkoviini: Viinien viettelijätär (2021): Kreikkalaisen viinin viettelijätär (2021)

Vaikka Kreikka on yksi maailman vanhimmista viiniteollisuuden aloista, joka juontaa juurensa pronssikaudelle, osa lajikkeista, jotka ovat tulleet nykypäivän kreikkalaisille viineille tunnusomaisiksi, on tullut esiin vasta viime vuosikymmeninä. Yksi tällainen rypälelajike on Malagousia, joka joskus kirjoitetaan Malagouzia. Tarina siitä, miten tästä lähes sukupuuttoon kuolleesta rypälelajikkeesta tuli Pohjois-Kreikan kirkkain valkoviinitähti, osoittaa, miten paljon sattumalla ja onnella on merkitystä.

Halkidikin viinitarhat, Kreikka

Malagousian historia

Malagousia oli tuntematon ennen 1970-lukua, jolloin viinitutkimuksen professori, tohtori Logothetis, antoi eräälle lupaavimmista opiskelijoistaan, Evangelos Gerovassilioulle, joitakin viiniköynnösleikkeitä. Gerovassiliou ei haparoinut Malagousian kohtaloa. Kolme viimeistä Malagousian viiniköynnöstä päätyivät sattumalta oikeisiin käsiin, ja niistä tuli yksi Kreikan laajimmin viljellyistä rypäleistä. Gerovassiliou on vaalinut tätä rypäleitä loputtomasti vuosikymmeniä. On sanomattakin selvää, että Gerovassiliou Malagousia on tämän rypäleen lippulaivamerkki .

Malagousian parhaat viinialueet

Se on upea valkoviini ja oikeutetusti saanut lempinimen viettelijätär. Malagousian viehätysvoima on lumonnut kreikkalaiset viinintekijät ja viininystävät siitä lähtien. Malagousia hallitsee pohjoisessa, mutta sitä on istutettu koko mantereelle ja saarille.

Parhaat alueet malagousialle ovat Makedoniassa, Kreikassa, jossa ilmasto on ankarampi kuin Kreikasta voisi odottaa. Epanomi, Drama ja Amyndeon ovat hallitsevia pohjoisessa. Keski-Kreikassa sijaitsevissa Thessaliassa ja Tyrnavosissa Malagousia on kuitenkin yhtä kaunis ja ilmeikäs. Myös Ateenan pääkaupunkia ympäröivillä viinitiloilla on ollut paljon menestystä Malagousian kanssa. Muutamat viininviljelijät kokeilevat malagousiasta valmistettuja appelsiini- ja luonnonviinejä, joista on saatu erittäin mielenkiintoisia tuloksia.

malagousia grapes
Kuvat: Nicos Lazaridis

Miltä Malagousia näyttää?

Malagousia on viinitarhassa hyvin satoisa ja sopeutuu moniin eri ilmasto-olosuhteisiin. Jos sadot pidetään alhaisina, syntyvä viini on taloudellisten tappioiden arvoinen. Se tarkoittaa, että viiniä saadaan paljon vähemmän, mutta se viini, jota saadaan, on erittäin hyvää.

Lasissa kypsentämätön Malagousia on vaalean oljenvärinen, ja siinä on vihreitä vivahteita. Hapatetut versiot ovat keltaisen oljenkeltaisia ja niissä on kultaisia korostuksia.

Miltä Malagousia tuoksuu?

Malagousia vetää puoleensa huumaavilla tuoksuilla. Se on erittäin aromaattinen rypäle. Sen aromit heijastavat täydellisesti persikan kukkia, kukkia, aprikooseja ja nektariineja, jotka jakavat maan, josta se on peräisin. Joissakin Malagousia-tyypeissä on myös yrttisiä vivahteita, kuten minttua ja villiyrttejä. Korkeammilla alueilla viljellyssä Malagousiassa on greippi- ja limettivivahteita.

Miltä Malagousia maistuu?

Malagousia viimeistelee viettelyksensä pehmeällä hapokkuudella ja samettisella, lähes öljymäisellä koostumuksella. Malagousia on keskitäyteläinen ja kuiva huolimatta hallitsevasta hedelmäisestä luonteesta. Alkoholipitoisuus voi nousta korkeaksi lämpimässä ilmastossa. Sen omaleimaisuus ei korostu, jos viininviljelijä päättää käyttää tammitynnyreitä ja pitkää sakanvaihtelua. Nämä täyteläisemmät ja mausteisemmat tyylit ovat rypäleen paras ilmentymä.

malagousia food pairing

Malagousia Ruokayhdistelmät

Malagousian täyteläisyys ja pehmeä hapokkuus tekevät siitä hyvän parin rasvaisen kalan, kuten lohen ja makaronin kanssa. Myös paahdettu siipikarja, kermakastikkeet ja risotot sopivat hyvin yhteen. Malagousia sopii erityisen hyvin vihanneskorman kanssa. Kokeile Malagousiaa tämän libanonilaisen ruoan kanssa!

Myöhäisen sadonkorjuun makeammat Malagousia-tyylit sopivat erinomaisesti persikka- tai omenatorttujen ja hedelmäpiirakoiden kanssa. Makea Malagousia sopii myös hyvin vahvojen juustojen, kuten sinihomejuuston tai kypsytetyn cheddarjuuston kanssa.

Millaista Malagousia on?

En mielelläni vertaa kreikkalaisia rypäleitä kansainvälisiin lajikkeisiin, mutta ymmärrän, että siitä on apua. Kaksi rypäleistä, jotka muistuttavat Malagousiaa, ovat Viognier, joka sopii hyvin hapatettuun Malagousiaan aromiprofiilinsa vuoksi, ja Gewurztraminer, joka sopii hyvin hapattamattomiin versioihin, koska sen tuoksu on hajusteinen ja happamuus on matala.

Malagousian tarjoilu- ja säilytysehdotukset

Malagousia olisi tarjoiltava noin 45 F/8 C:n viileässä tilassa. Jos nautit Malagousiaa kesälomalla Kreikassa, se on parasta säilyttää jäissä. Hapatettu Malagousia hyötyy ilmastoinnista, mutta sitä ei tarvitse dekantata. Tarjoile klassisessa valkoviinilasissa. Hapattamaton Malagousia tulisi nauttia 2-3 vuoden kuluessa. Hapatettu Malagousia voi kypsyä jopa 5 vuotta.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter