Home » Main » Miten ostaa viiniä| Vinkkejä viinin valintaan

Miten ostaa viiniä| Vinkkejä viinin valintaan

wine bottles in basket pink background

Viiniostokset ovat yksi lempiharrastuksistani (se on harrastus, älkää viitsikö). Rakastan katsella paikallisen viinikaupan käytäviä etsiessäni täydellistä pulloa illalliselle. Vielä parempaa on löytää viinipullo, jota en ole koskaan ennen nähnyt tai juonut. Mutta koska se on harrastukseni ja olen viininörtti, olen tullut todella hyväksi siinä. Viinipullon valitseminen on minulle helppoa ja nautinnollista. Lukijoilleni tehdyn kyselyn perusteella oikean viinin valitseminen on kuitenkin kaikkein vaikein osa viininjuojana olemista. Ei hätää! Sinun ei tarvitse olla viiniasiantuntija löytääksesi hyvän viinipullon. Vietin vuosia viinin vähittäismyynnissä ja tiedän, miten voin auttaa. Tässä ovat vinkkini ja temppuni viinin valintaan ja täydellisen viinin hankkimiseen mihin tahansa tilaisuuteen. Ainakin tiedät, mitä ei kannata koskaan ostaa uudelleen.

wine shop clerk
Tämä en ole minä… mutta eikö hän näytäkin ystävälliseltä? Mene kysymään häneltä jotain.

Miten pyytää apua viinikaupassa

Paras neuvo, jonka voin antaa, on löytää paikallinen viinikauppa ja ystävystyä. Älä ujostele! Pyydä apua! Etsi kaupasta henkilö, jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi, ja pyydä häntä opastamaan sinua. Nämä kysymykset hän todennäköisesti esittää sinulle auttaakseen sinua valitsemaan oikean viinin.

Onko tämä viini sinulle vai lahjaksi?

Tämä tuntuu oudolta kysymykseltä, mutta hulluuteen on olemassa menetelmä. Jos viini on lahja, viinisuositus muuttuu sen mukaan, kenelle se on tarkoitettu. Jos kyseessä on esimerkiksi pomollesi, haluat viinin, jonka nimi tunnetaan, jotta voit tehdä vaikutuksen upealla valikoimallasi. Et aio ostaa samaa viiniä college-ikäiselle veljenpojallesi. Jos kyseessä on viininörttiystävä, haluat ehkä ostaa hänelle jotain hämärää ja outoa.

Juotko tämän viinin ruoan kanssa?

Jos aiot juoda viiniä ruuan kanssa, viinikaupan henkilö voi auttaa sinua löytämään sopivan viinin. Minulla on tapana sanoa: Vanha maailma ruoan kanssa ja uusi maailma ilman. Vanhan maailman viinit ovat viinejä Euroopasta ja Lähi-idästä, joissa kulttuurisesti ei koskaan tulisi mieleenkään juoda viiniä ilman ruokaa. Ne ovat yleensä hieman happamampia, ja ne on tarkoitettu juotaviksi aterian yhteydessä. My Ultimate Guide to Wine & Food Pairing on kattava opas täydellisen ruokaparin löytämiseen, mutta perusasiat saat täältä .

Jos et aio syödä ja aiot vain siemailla viiniä elokuvaa katsellessasi, suuntaa Uuden maailman osioon, jossa on viinejä Yhdysvalloista, Argentiinasta, Australiasta tai Uudesta-Seelannista. Vaikka nämä viinit sopivat ehdottomasti aterian kanssa nautittaviksi, ne ovat yleensä hieman hedelmäisempiä ja helppoja juoda yksinään.

Mitä sinä yleensä juot?

Jos kerrot, että juot yleensä Malbecia, Syrahia ja Zinfandelia, minulla on melko hyvä käsitys makumaailmastasi, sillä nämä viinit ovat kaikki rohkeita mausteisia punaviinejä. Viinikaupan myyjä havaitsee saman asian eikä ohjaa sinua Pinot Noiriin, mutta saattaa esitellä sinulle espanjalaisen Monastrellin.

Mikä on budjettisi?

Tämä on melko itsestään selvää. Kerro selkeästi budjettisi. Älä ujostele sanoa, että haluat käyttää alle 15 dollaria. Ei ole niin, että viinikaupan myyjä pyörisi rahassa ja myisi vain 1. luokan Bordeaux’ta, okei? Lisää budjetista myöhemmin.

Toinen vinkki täydellisen viinin valintaan

Jos sinulla on nämä kysymykset valmiina, niiden pitäisi ohjata sinut valitsemaan tilaisuuteen sopiva viini. Jos ensimmäinen keskustelukumppani on snobi, kiroile häntä ja kysy sitten joltakulta toiselta. Oletko seikkailunhaluinen? Kysy heiltä kysymys. Mistä viinistä olet tällä hetkellä innostunut? Useimmat viinikaupan nörtit vievät sinut iloisesti heidän liikkeensä uusimpaan ja hienoimpaan viiniin.

Osta muutama pullo, joita henkilö suosittelee. Kun maistat niitä, tee muistiinpanoja ja ota pullosta kuva. Selvitä, mistä pidät ja mistä et pidä viinissä. Kun menet seuraavan kerran kyseiseen viinikauppaan, etsi sama henkilö ja kerro hänelle, mitä mieltä olet. Näistä tiedoista hänen pitäisi pystyä selvittämään, mistä juuri sinä pidät, ja antamaan entistä parempia suosituksia.

BONUSVINKKI: Kysy, järjestetäänkö myymälässä koskaan viininmaistiaisia. Pienessä boutique-viinikaupassa, jossa työskentelin Chicagossa, oli viikoittainen viininmaistelu joka perjantai-ilta. Siitä kehittyi periaatteessa naapuruston korttelibileet, joihin liittyi viininmaistelua, mutta se oli loistava tapa maistaa erilaisia viinejä joka viikko.

wine wall

Miten valita viiniä supermarketissa

Joskus supermarketin viiniosastolla on joku, mutta useimmiten joudut yksin katselemaan pelottavaa pulloseinää. Jos siellä ei ole ketään auttamassa sinua, lue lisää vinkkejä viinin valintaan.

Lukijoideni mukaan he tekevät ostoksia yleensä rypälelajikkeiden mukaan. Olen luonut tämän huijauslomakkeen, joka auttaa sinua valitsemaan viiniä tyylin ja ruokaparin mukaan. Voit kokeilla muita viinejä kategoriassa, jonka jo tunnet itsellesi sopivaksi. Joku kysyi minulta: “Okei, hienoa, syön fettucine alfredoa, paras viinipari on kalifornialainen Chardonnay, mitä nyt?”. Nyt sinun on päätettävä budjetista.

.

Viinin hintojen ymmärtäminen

Viinibudjettimme on yleensä suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa siihen, minkä viinin valitsemme. Jos raha ei olisi ongelma, viinin ostaminen olisi helppoa, eikö totta? Annan sen sinulle niin suoraan kuin mahdollista. Et ehkä pidä siitä, mutta se on totuus. Halpa viini on halpaa syystä. Olen työskennellyt Amerikan kolmanneksi suurimmassa viinialan yrityksessä, ja usko pois, kun sanon, että sitä paskaa kannattaa välttää mahdollisimman paljon. Kaikki alle 7-8 taalaa maksava on massatuotettua, kemiallisesti saastunutta, ympäristöä hyväksikäyttävää ja työvoimaa hyväksikäyttävää. Kuten Lizzo sanoo, totuus sattuu. Jos budjetti ei riitä tuohon, ymmärrän sen, olen ollut siinä tilanteessa ja se on ihan ok.

Yhdysvalloissa nämä ovat yleensä viinejä, jotka on pinottu kolme laatikkoa syvälle ja joissa on paljon kylttejä, joissa kerrotaan, kuinka hienoja ne ovat. Ne eivät yleensä ole lainkaan hyviä, ja ne maistuvat onttoilta ja tuoksuvat ruhjotuilta hedelmiltä. Suuret viinialan yritykset kirjaimellisesti ostavat tämän tilan supermarketin lattialta. Tarkoittavatko nuo pienet hyllyssä olevat mainokset luokituksineen mitään? Ei oikeastaan. Kun myin irtoviiniä, varmistin, että jokaisen myymäni viinin edessä oli jonkinlainen lappu, joka kiinnitti huomion. Jos viinissä on luokitus, se tarkoittaa vain, että joku muu piti siitä, mutta se ei tarkoita, että sinäkin pitäisit siitä. Toinen oppimani juju viinin kaupallistamisessa oli se, ettei laatikkoa saanut koskaan täyttää kokonaan, jotta se näytti siltä, että se oli suosittu ja että muut ostivat sitä. Eivät he sitä ostaneetkaan. Tein näin aina huonoimmille myyjillemme.

Pieni paasaaminen irtoviinistä

Mutta Anna Maria, mistä tiedän, onko kyseessä pieni viinintuottaja? Valitettavasti et saa. Suuret viinikonsernit tuottavat yli 70 prosenttia supermarketin viineistä. Mikä pahempaa, ne ahmivat pieniä viinitiloja ympäri maailmaa vasemmalta ja oikealta. Jos budjettisi on 7-8 dollaria, vältä pinoja ja mene hyllyille, niin löydät todennäköisesti pienen tuottajan, joka kyyristelee alahyllyllä. Espanjasta, Chilestä, Portugalista ja Argentiinasta löytyy usein arvokkaita tuotteita. Tästä huolimatta ne saattavat silti olla massatuotantoa. Kaikki näiden monialayritysten valmistamat viinit eivät ole sinulle itsestään selviä. Tiedämme, että Gallon viinit ovat massatuotantoa, mutta suurin osa niiden tuotemerkeistä on eri nimillä, kuten Apothic. Jos sinulle on tärkeää ostaa viiniä pieniltä perheomisteisilta viinitiloilta, sinun on mentävä pieneen riippumattomaan viinikauppaan ja nostettava budjettia muutamalla dollarilla.

shopping for wine

Onko kallis viini sen arvoista?

Joku kysyi minulta: “Kannattaako todella käyttää enemmän rahaa, kun suosikkipulloni maksaa 15 dollaria?”. Hyppy 7 dollarin pullosta 15 dollarin pulloon merkitsee valtavaa hyppäystä laadussa. Hyppy 15 dollarin pullosta 25 dollariin on merkittävä, mutta ei yhtä suuri. Minulle henkilökohtaisesti, joka olen rahaton viinin ystävä, tavoitteena on löytää pullo, jota rakastat, ja hinta, joka on sinulle sopiva. Ostan harvoin yli 15 euron viiniä (Kreikassa uskomattomat kreikkalaiset viinit ovat erittäin kohtuuhintaisia, olen onnekas), mutta se vaatii paljon kokeiluja ja erehdyksiä. Joskus löydät pullon, joka on juuri sopiva sekä viinibudjettiisi että viinimakuusi. Onko 50 dollarin pullo mahtava verrattuna 15 dollarin pulloon? Kyllä, mutta niin olisi myös Camryn vaihtaminen Maseratiin. Camry on täysin hyvä auto jokapäiväiseen ajoon.

Testaa sitä

Osta seuraavalla viininostoreissullasi samaa rypäleestä samalta alueelta kolmea eri hintaluokkaa. Sanotaan vaikka Cabernet Kaliforniasta. Osta yksi 5 dollarin, yksi 15 dollarin ja yksi 30 dollarin hintainen. Kokeile jokaista (ei samana iltana, senkin hössötys) ja tee muistiinpanoja. Laadun pitäisi olla selvää. Jos olet täysin tyytyväinen 5 dollarin viiniin, niin tee sinä boo. Toinen vinkki tästä myöhemmin.

Viinin etiketin hyödyllinen osa

Usein kun et tunnista mitään viiniä, jonka valitset etiketin perusteella. Vaikka en suosittele ostamaan viiniä, jossa on söpöin pupu, etiketissä on paljon arvokasta tietoa, kuten sijainti, vuosikerta ja maahantuoja.

Mistä viini on peräisin?

Käymättä läpi kaikkia eri puolilla maailmaa voimassa olevia viinimerkintälainsäädäntöjä, mitä tarkempi sijainti on ilmoitettu, sitä laadukkaampaa sen pitäisi olla. Olen nähnyt halpoja viinejä, jotka on merkitty “amerikkalaiseksi” viiniksi. Se tarkoittaa, että se voi olla peräisin useista eri osavaltioista peräisin olevien rypäleiden sekoituksesta. Parempi olisi Kaliforniasta, vielä parempi olisi Sonomasta ja vielä parempi Alexander Valleysta. Mitä tulee edellä mainittuun hintaa koskevaan kohtaan, kun katsot hyllystä kolmea 15 dollarin hintaista Cab-pulloa, valitse se, jonka maantieteellinen alue on pienin.

Toinen esimerkki: jos näet viinin, jossa lukee vain Italia, niin se on valtava maantieteellinen alue. Tarkempi vaihtoehto olisi Chianti ja vielä tarkempi vaihtoehto olisi Chianti Classico. Ymmärrätkö? On selvää, että hinta nousee, kun maantieteellinen sijainti on tarkemmin määritelty, mutta budjetillesi voidaan löytää kultainen keskitie.

Vähemmän tunnetuilla viinialueilla on parempia arvoja. Jos rakastat Cab-viiniä, älä hyppää suoraan Napaan, sillä vaikka se on herkullista, se on erittäin kallista. Halpaa Napa Cab -viiniä ei ole olemassa, ja jos on, ole varovainen. Rypäleiden hinta on erittäin korkea, ja jotta Cab Cabin saisi merkinnän Napa, 85 prosenttia rypäleistä on oltava peräisin Napasta. Etsi Cab Cab Chilestä tai Argentiinasta. Jos haluat pysyä Kaliforniassa, kokeile Paso Roblesia.

wine tasting at a wine shop
Katso, onko paikallisessa viinikaupassasi viininmaistiaisia.

Tarkista vuosikerta

Jos ostat valko- tai roseepullon, tarkista, että ostat tuoretta viiniä. Jos näet valtavan määrän valkoviiniä myynnissä, se voi tarkoittaa, että viini on jo mennyt huippunsa ohi. Tutustu Pikaoppaaseen, jolla voit välttää vanhan viinin ostamista. Bonusvinkki: Ota pullo hyllyn takaosasta, jossa on pimeämpää, jos valot ovat vahingoittaneet sitä. Tuplabonus: siellä saattaa olla piilossa uudempia vuosikerroista.

Etsi maahantuoja, josta pidät ja johon luotat

Kun aloitin viinialalla, minulla oli pakkomielle espanjalaisiin viineihin. Eräs maahantuoja oli Jorge Ordonez, ja rakastin jokaista hänen tuomaansa pulloa. Tarkistin vain viinin takasivun etiketin, ja jos se oli hänen, tiesin pitäväni siitä. Vaikka asun Kreikassa, luotan edelleen yhdysvaltalaiseen maahantuojaan, joka tuo maahan kreikkalaisia viinejä. DNS Importsin ostaja/osakasomistaja on ystäväni, ja luotan hänen makuunsa. Jos hän tuo kreikkalaista viiniä Yhdysvaltoihin, tiedän, että se on hyvää.

Kokeilu ja erehdys

Joskus se on arpapeliä. Ostat viinejä, joista et pidä. Vaikka se on ikävää, käytä sitä oppimismahdollisuutena. Oliko viini liian kevyt? Liian hapokas? Liian tanniininen? Yritä selvittää, miksi et pitänyt siitä, ja vältä sitä seuraavalla kerralla.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sinun on otettava riskejä tai et koskaan löydä viinejä, joista pidät. Sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin. Järjestä ystävien kanssa viininmaistiaiset, joihin jokainen tuo eri pullon. Tee muistiinpanoja ja ota kuva kaikesta, mistä pidät. Älä pelkää kysellä viinikaupassa. Liity heidän sähköpostilistalleen ja katso, milloin heillä on maistiaisia, jotta voit kokeilla ennen ostamista. Älä ujostele kysyä minulta kysymyksiä. Minulle on tullut joukko ihmisiä, jotka ovat ottaneet yhteyttä sosiaalisen median kautta ja kirjaimellisesti ottaneet kuvia viiniseinästä ja sanoneet, että valitse yksi. Teen sen mielelläni puolestasi. Vastaan joka perjantai Instagramissa kaikkiin ruoka- ja viinipariaiheisiin kysymyksiisi viikonloppua varten. Autan sinua mielelläni valitsemaan tyylin tai rypälelajikkeen ennen kuin edes menet kauppaan.

.

Mitä muita kysymyksiä sinulla on?

Jätä minulle kommentti, niin teen parhaani auttaakseni sinua valitsemaan täydellisen viinin.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter