Home » Main » Nopea ja likainen opas viinin vanhentamiseen

Nopea ja likainen opas viinin vanhentamiseen

Paraneeko viini vanhetessaan? Mitkä viinit vanhenevat? Pitäisikö minun juoda tämä viini nyt vai odottaa muutama vuosi? Viinin vanhentaminen on hämmentävää. Lue lisää, jotta voit päättää, pitäisikö korkki avata nyt vai kellaroida viiniäsi muutaman vuoden ajan.

old wine bottles with spider webs

Paraneeko kaikki viinit vanhetessaan?

Olemme kaikki kuulleet ilmaisun “kypsyy kuin hyvä viini”, mutta onko kaikkien viinien tarkoitus vanheta? Tätä kysymystä minulta kysytään lähes päivittäin. Lyhyt vastaus on ei, kaikki viinit eivät parane vanhetessaan. Pitkä vastaus on kirjan tai kahden kirjan arvoinen. Annan sen teille suoraan ja mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Tässä on viinin vanhentamista koskeva taulukko, jonka pitäisi toimia nopeana ohjeena, jos haluat juoda viiniä nyt tai säilöä sitä muutaman vuoden ajan. Seuraavassa selitetään, miksi jotkin viinit vanhenevat ja jotkin viinit eivät vanhene, jotta voit aina juoda viiniä sen parhaimmillaan.

Nopea ja likainen viinin vanhenemissuunnitelma

Kuinka tätä taulukkoa käytetään. On otettava huomioon molemmat tekijät: viinityyppi ja viinin laatu. Laatu on helpointa ymmärtää hinnan perusteella. Tiedän, että alla oleviin sääntöihin on sata poikkeusta, mutta tämän pitäisi toimia nopeana viitteenä, jotta vain “ymmärrät”. En odota sinun tietävän jokaisen viinialueen kunkin rypälelajikkeen ainutlaatuista elementtien yhdistelmää, joka edistää tai heikentää viinin ikääntymiskykyä; mutta voit helposti nähdä värin ja tiedät, kuinka paljon olet maksanut siitä. Kuohuviinien vanhentamisesta kerrotaan täällä ja täällä.

Vuosi etiketissä (vuosikerta)****
Rosé * Juodaan 18 kuukauden kuluessa
Alastamattomat valkoviinit Juodaan 2 vuoden kuluessa
Hapatetut valkoviinit Juodaan 5 vuoden kuluessa
Useimmat punaviinit Juodaan 5 vuoden kuluessa
Vähittäismyyntihinnat alle Otetaan huomioon edellä mainitut ja myös seuraavat seikat
Jos maksat alle 10 dollaria** Juo heti
Jos maksoit 10-20 dollaria Juo 2 vuoden kuluessa
Jos maksoit 20-40 dollaria Juo 5 vuoden kuluessa
Jos maksoit yli 50 dollaria Juo 10 vuoden kuluessa
Jos maksoit yli 100 dollaria Sen pitäisi vanheta yli 10 vuotta tai sinua on huijattu***.
*Jopa jos maksat 50 dollaria rosésta, sinun on silti juotava se pian
**Jos maksoit alle 10 dollaria, vaikka se olisi punainen, sinun on silti juotava se mahdollisimman pian.
***Kun maksoit siitä paljon, se ei tarkoita, että sinun pitäisi odottaa 10 vuotta sen juomiseksi
**** Tarkista etiketti kahteen kertaan, kun ostat viiniä.
Vuosikerta on vuosi, jolloin rypäleet on korjattu. Vanhentaminen alkaa kyseisestä päivämäärästä.
wine bottles on a wine rack

Mikä tekee viinistä vanhentumiskykyisen?

Viinissä on oltava muutamia tekijöitä, jotta se kestää vanhentamista: happo, sokeri, tanniinit ja maun voimakkuus (laatu). Happo on viinin hapokkuus. Happo on säilöntäaine, joka estää hapettumista. Hapettuminen saa viinin menettämään tuoreutensa. Sokeri on myös säilöntäaine – ajattele hedelmäsäilykkeitä, kuten hyytelöä ja hilloa. Makeat jälkiruokaviinit säilyvät hyvin pitkään sokeripitoisuutensa ansiosta. Tanniinit ovat antioksidantti, jota esiintyy punaviineissä ja pienempinä määrinä tammikypsytetyissä valkoviinissä. Punaviinit, joissa on runsaasti tanniineja, vanhenevat pidempään kuin punaviinit, joissa on vähän tanniineja. Myös maun voimakkuus ja syvyys ovat merkittävä tekijä. Jos viinissä ei ole niitä nuorena, ne eivät ilmesty maagisesti, jos sitä vanhennetaan.

Kuinka kauan valkoviini säilyy?

Kuivassa kypsyttämättömässä valkoviinissä ei ole tanniineja, joten se luottaa pelkästään happoihin. Korkeahappoiset viinit, kuten (hyvä) Riesling ja Assyrtiko, voivat vanheta reilusti yli 5 vuotta. Kuivissa viineissä, joiden happopitoisuus on kohtalainen, ei ole mitään, mikä säilyttäisi ne pitkään, ja ne olisi nautittava ennemmin kuin myöhemmin. Kun valkoviiniä kypsytetään tammessa, siihen tulee tanniineja. Siksi kuivat valkoviinit, jotka on käsitelty tammessa, vanhenevat pidempään kuin kuivat valkoviinit, jotka on käynyt ruostumattomassa teräksessä. NOW-valkoviinit, jotka ovat halpoja ja sokerisia, eivät vanhene eivätkä niiden pitäisi vanheta.

wine corks

Milloin minun pitäisi juoda punaviiniä?

On hyviä uutisia. Viime sukupolven viininviljelijät ovat alkaneet päästää markkinoille juomavalmiita punaviinejä. Keskivertokuluttaja juo viinipullon 5 tunnin kuluessa sen ostamisesta. Viinitilojen oli sopeuduttava tähän. On olemassa muutamia viininvalmistustekniikoita, joilla voidaan nopeuttaa kypsymisprosessia, jotta korkin avaamista ei tarvitse odottaa 10 vuotta. Tästä huolimatta punaviinit, joissa on korkea happamuus ja/tai rakenteelliset tanniinit, vanhenevat hyvin, ja jos olet kärsivällinen, sinut palkitaan.

Mitkä punaviinit voivat vanhentua?

Punaviinit, jotka voivat vanheta, ovat yhdistelmä viinin säilyvyystekijöitä. Cabernet Sauvignonissa, Mourvedressä ja Syrahissa on runsaasti tanniineja ja voimakkaita makuja, joten ne voivat siksi vanhentua. Tässäkin otetaan huomioon viinin laatu. Pullo Charles Shaw’n (Two Buck Chuck) Cab-viiniä ei todellakaan vanhene. Pinot Noirissa ja Sangiovesessa on korkea happopitoisuus, joka pitää ne elossa ja hyvänä vuosia. Nebbiolossa on sekä korkea happopitoisuus että korkea tanniinipitoisuus, ja se voi kestää lähes koko eliniän. Ymmärrättekö, mitä tarkoitan? Useimmat punaviinit, jotka eivät ole halpoja ja paskoja (nuo ovat viiniteknisiä termejä), voivat vanheta muutaman vuoden tai ainakin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että ne pilaantuvat. Katso taas viinin vanhenemisaikataulukosta yleiskäsitys.

wine bottles ageing

Mitä viinille tapahtuu sen vanhetessa?

Jotta viini vanhenee kunnolla, sen on oltava optimaalisissa olosuhteissa. Viinin vanhetessa alkaa tapahtua muutamia asioita. Ensinnäkin väri muuttuu. Valkoviinit tummuvat vanhetessaan, koska pulloon pääsee happea. Valkoviini muuttuu lähes kirkkaasta vaalean oljenkeltaisesta väristä meripihkanväriseksi. Ajattele omenaa. Kun viipaloit sen ensimmäisen kerran, se on kirkkaanvalkoinen, mutta päivän mittaan se alkaa ruskistua. Punaviini menettää väriä vanhetessaan . Tanniinit sitoutuvat väriaineeseen ja irtoavat liuoksesta muodostaen sedimenttiä. Punaviini muuttuu purppuraisesta rubiininpunaisesta tiilenpunaiseksi.

Toiseksi aromit muuttuvat. Ensisijaiset hedelmäominaisuudet alkavat vähentyä. Kirkkaan kirsikan aromit ja maut muuttuvat kuivattujen kirsikoiden aromeiksi. Viini kehittyy jatkuvasti, ja uusia maanläheisiä tai yrttisiä piirteitä voi ilmaantua. En halua olla sairaalloinen, mutta viini kuolee hitaasti mutta varmasti, joten se omaksuu kuolleiden asioiden, kuten syksyn lehtien ja nahan, tuoksuja.

Punaviinin rakenne muuttuu viinin vanhetessa. Tanniinit alkavat tasoittua ja muuttua helpommin lähestyttäviksi. Hämmennyksenä todettakoon, että kaikki tanniinit eivät muutu paremmiksi. Jotkut pysyvät aggressiivisina.

corkscrew in wine bottle
Kaikkia viinejä ei ole tarkoitettu vanhenemaan, joten avaa se hemmetin pullo.

Onko kaikki viinit tarkoitettu vanhenemaan?

Ei missään nimessä. Itse asiassa useimpia viinejä ei ole tarkoitettu lainkaan vanhenemaan. Minulta kysytään usein viinikellaristani tai viinikokoelmastani. Kerron heille, ettei minulla ole viinikokoelmaa, vaan korkkikokoelma. Elämä on lyhyt ja arvaamaton, juo viinejäsi!

Jos pidät erittäin hedelmäisistä, sitrushedelmäisistä ja kirkkaista viineistä, et tule pitämään kypsytetyistä viineistä. Ja se on ihan okei! Samoin, jos viini tunnetaan kirkkaana ja hedelmäisenä, sitä ei ole tarkoitettu vanhennettavaksi, koska ominaisuudet, jotka tekevät siitä hienon, kuolevat ensin pois. Otetaan esimerkiksi vaaleanpunainen viini. Mitä sinä rakastat roséviinissä ? Että se on virkistävä, kirkas, hedelmäinen ja hauska, eikö niin? Se on sen tarkoitus ja paikka viinimaailmassa. Sitä ei ole tarkoitettu vanhenemaan.

Kuten aiemmin mainittiin, useimmat viinitilat julkaisevat viininsä, kun ne ovat valmiita. Sinun ei tarvitse kypsyttää viinejäsi. Jos päätät kuitenkin kypsyttää muutamia arvokkaita pulloja tarkastellaksesi viinin kehittymistä, varmista, että teet sen oikein ja vältät nämä viinin säilytysvirheet.

Onko sinulla pullo, jota olet säästänyt? Avaa korkki Open That Bottle Night -tapahtumassa 27. helmikuuta. Katso lisää viinin juhlapyhiä täältä.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter