Home » Main » Parhaat viinit Sederiin: 2021

Parhaat viinit Sederiin: 2021

Pääsiäinen on vapauden ja perheen juhla. Ja viinin. Paljon viiniä. Lue, mitkä ovat parhaita viinejä sederiin.

Pääsiäisen aikana valmistetaan monia erilaisia ruokia, joilla kaikilla on suuri symboliikka. Olen koonnut luettelon pääsiäisruoista ja parhaista viineistä, joita voit nauttia yhdessä rakkaidesi kanssa. Sederit ovat rituaalisia juhlia, joissa perheenjäsenet kokoontuvat yhteen kertomaan tarinaa Exoduksesta. Alta löydät viinien yhdistämisoppaan, parhaat viinit lammasluun kanssa, kanan ja perunoiden kanssa sopivan viinin sekä viiniehdotuksia matzopallokeitolle ja gefilte-kalalle, jos haluat yhdistää kunkin ruokalajin.

Milloin on pääsiäinen?

Vuonna 2021 pääsiäinen alkaa auringonlaskun laskiessa 28. maaliskuuta ja kestää kahdeksan päivää päättyen auringonlaskuun 4. huhtikuuta.

Mikä on pääsiäinen?

Pääsiäistä leimaa yksi suuri sääntö: Ei hapatettua ruokaa. Kun juutalaiset pakenivat Egyptistä, he pakenivat nopeasti eivätkä voineet odottaa leipänsä kohoamista. Sen muistoksi juutalaiset pidättäytyvät syömästä chametzia (hapatettua viljaa). Tämä tarkoittaa, ettei mitään ruokaa tai juomaa, joka sisältää edes hiukkasen vehnää, ohraa, ruista, kauraa, spelttivehnää tai niiden johdannaisia, joita ei ole suojattu hapatukselta tai käymiseltä. Pääsiäinen on viinin juhlapäivä, sillä useimmat muut alkoholit katsotaan chametziksi.

Mitä ruokia tarjoillaan pääsiäisenä?

Seder on täynnä ruokaa ja symboliikkaa. Matzaa syödään sen happamattoman leivän muistoksi, jota israelilaiset söivät paetessaan Egyptistä. Aterian keskipisteenä on seeder-lautas, jossa on kuusi ruokalajia, kun tarina kerrotaan.

  • Paahdettu muna: Symboli Raamatun aikana tehdystä juhlauhrauksesta ja kevään symboli.
  • Särkyluu: Symboli Pascal-karitsalle, joka tarjottiin pääsiäisuhrina Raamatun aikoina.
  • Katkerat yrtit: Syödään muistutuksena Egyptin orjuuden katkeruudesta ja ankaruudesta.
  • Charoset: Edustaa laastia, jota heprealaiset orjat käyttivät egyptiläisten rakenteiden rakentamiseen. Se valmistetaan usein omenoista, pähkinöistä ja viiniin sekoitetuista mausteista, mutta siitä on monia muunnelmia.
  • Karpas: Muu vihannes kuin katkera yrtti, joka edustaa toivoa ja uudistumista.
  • Persilja: Kastetaan suolaiseen veteen sederin aikana, mikä muistuttaa egyptiläisen orjuuden aikana vuodatetuista kyynelistä.

Sederin pääateria koostuu usein matzopallokeitosta, gefilte-kalasta ja yhdestä tai kahdesta seuraavista pääruuista: naudanrinta, lampaanluu ja/tai kana ja perunat.

Viinin symboliikka Sederin aikana

Sederiin kuuluu neljän lasillisen viinin juominen. On olemassa ristiriitaista tietoa siitä, mitä ne edustavat. Jotkut uskovat, että 4 viinilasia edustavat lunastusta. Toiset taas neljä kertaa juutalaisia karkotettiin. Toinen mahdollisuus on faraon 4 pahaa määräystä. Riippumatta siitä, mihin uskot, tarvitset viiniä pääsiäissederiin!

Viinien yhdistäminen pääsiäissederin kanssa

Jos sinulle on annettu tehtäväksi hankkia viinit tämän pääsiäisen Sederiin, noudata tätä opasta. Jos pidät kosheria, kosher-viinien saatavuus on lisääntynyt, eikä niitä pitäisi olla vaikea löytää. Tässä pääsiäisviinioppaassa on viinien yhdistäminen rintafileen ja muiden pääruokien kanssa sekä parhaat viinit matzopallokeitolle ja gefilte-kalalle. Niin, äläkä unohda makeaa kookosmakaronien kanssa!

Mitkä viinit sopivat matzopallokeiton kanssa?

Matzopallokeitto on yleensä ensimmäinen ruokalaji, joka tarjoillaan pääsiäissederin aikana. Jokainen perhe valmistaa sitä hieman eri tavalla. Se on kanalientä sisältävä keitto, jossa on porkkanoita, selleriä, persiljaa, tilliä ja tietysti matzopalloja. Uskon, että kaikki ateriat pitäisi aloittaa kuplilla, ja onneksi osa samppanjasta on kosheria pääsiäisenä. Jos et ole kuohuviinien ystävä, matzopallokeitto sopii myös Viognierin, Grenache Blancin tai Chardonnayn kanssa.

Mikä viini sopii Gefilte-kalan kanssa?

Gefilte-kala ei koskaan puutu pääsiäisen seder-pöydästä. Se on keitettyä kalaa, joka sekoitetaan matzo-jauhoon ja muotoillaan palloksi. Se tarjoillaan usein piparjuuren kanssa. Gefilte-kala sopii hyvin Chenin Blancin, Assyrtikon tai klassisen Sauvignon Blancin kanssa.

Mitkä viinit sopivat rintafileen kanssa?

Rintafilee on suosituin pääruoka, jota tarjoillaan kaikissa Seder-juhlissa. Kosher-lainsäädännön mukaisesti se on aina naudanlihaa. Se on koristanut Seder-pöytiä ainakin 1700-luvulta lähtien. Se on hitaasti haudutettua naudanlihaa, jota valmistetaan eri tavoin yleensä makeassa marinadissa, jossa on paljon mausteita. Viinin tulisi kuvastaa rintafileen painoa, joten rohkea punainen olisi paras vaihtoehto. Paras viinipari brisketin kanssa on Zinfandel. Makea ja mausteinen naudanliha täydentää makeaa ja mausteista punaviiniä. Etkö ole Zinfandelin ystävä? Ei hätää, toinen paritusvaihtoehto on Shiraz.

Mikä viini sopii lammasvartaan kanssa?

Karitsan lammasvarras on yksi Seder-lautasen pääkohteista; se edustaa uhrausta. Karitsan verta levitettiin myös juutalaisten kotien oviaukoille Egyptissä, jotta kuoleman enkeli kulkisi heidän oviensa yli. Pessah-sederiin valmistetaan usein kokonainen lammaslankalautanen. Paras viinipari lampaanluun kanssa on Syrah-viini. Toinen loistava viini lammasvartaan kanssa on Tempranillo. Molemmat vaihtoehdot muodostavat harmonisen parin.

Mikä viini sopii kanan ja perunoiden kanssa?

Jos lammasluu ei ole mahdollinen Seder-lautaselle, kananluu voi toimia korvikkeena. Pessah-kanan voi valmistaa monella eri tavalla, mutta yhteinen teema on makea kastike, kuten hunaja- tai appelsiinikuorrutus. Passiokanan kanssa sopii täyteläinen valkoviini, kuten Semillon, joka tuo kastikkeen makeuden esiin. Jos haluat punaviiniä pääsiäisen kunniaksi, harkitse Zinfandelin käyttöä, joka sopii sekä kanan että rintafileen kanssa.

Mikä viini sopii kookosmakaronien kanssa?

Koska jauhot eivät ole sallittuja pääsiäisenä, kookospähkinästä valmistetut jälkiruoat ovat yleisiä. Kuten minkä tahansa jälkiruoan kanssa käytettävän viinin kanssa, viinin on oltava makeampaa kuin ruoka. Yhdistä kookosmakaronit makean samoslaisen muscatin, kanadalaisen jääviinin tai makean saksalaisen Rieslingin kanssa.

Toivotan juutalaisille lukijoilleni terveellistä pääsiäistä. Kertokaa kommenteissa omista pääsiäisruoka- ja viiniperinteistänne.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter