Home » Main » Sauvignon Blanc vs. Chardonnay: 11 kiistatonta eroa

Sauvignon Blanc vs. Chardonnay: 11 kiistatonta eroa

Tämän päivän ottelu: Sauvignon Blanc vastaan Chardonnay. Vertaillaan ja asetetaan vastakkain nämä kaksi valkoviinimaailman jättiläistä. Kun tarjotaan valkoviinivalikoimaa, lähes aina tarjotaan Sauvignon Blanc ja Chardonnay. Ne ovat kaksi suosituinta valkoviinirypäleitä, mutta ne eivät voisi olla erilaisempia. Alla opit:

  • Sauvignon Blancin ja Chardonnayn 11 keskeistä eroa.
  • Parhaat viinialueet kummallekin rypälelajikkeelle
  • Sauvignon Blanc -viinin aromit ja maut.
  • Chardonnayn aromit ja maut
  • Sauvignon Blanc -viinin ruokaparit.
  • Chardonnayn ruokaparit
  • Sauvignon Blanc vs. Chardonnay -viinin tarjoilu- ja säilytysehdotukset
sauvignon blanc vs chardonnay

Sauvignon Blancin ja Chardonnayn tärkeimmät erot yhdellä silmäyksellä

Tässä ovat Sauvignon Blancin ja Chardonnayn erot yhdellä silmäyksellä. Nämä ovat kummankin rypälelajikkeen yleisiä ominaisuuksia. Maaperästä, viininvalmistuksesta ja alueesta riippuen nämä viinin osatekijät tietenkin muuttuvat. Tämä on yleiskatsaus Sauvignon Blanc vs. Chardonnay.

Sauvignon Blanc vs. Chardonnay -kaavio

Runko: Sauvignon Blanc on keskitäyteläinen tai kevytrunkoinen, kun taas Chardonnay on keskitäyteläinen tai täyteläinen.

Happamuus: Sauvignon Blancissa on paljon happoja, kun taas Chardonnay on keskihappoinen.

Alkoholi: Sauvignon Blanc ja Chardonnay ovat molemmat alkoholipitoisuuksiltaan keskinkertaisia.

Makea/kuiva: Sauvignon Blanc ja Chardonnay ovat molemmat kuivia.

Maku: Aromeja: Aromeja: Aromeja: Aromeja: Aromeja: Aromeja: Sauvignon Blanc tuoksuu limetille, sitruunalle, greippiin ja ruoholle. Chardonnay tuoksuu vihreältä omenalta, päärynältä, sitruunalta, voilta ja vaniljalta.

Ruokayhdistelmä: Sauvignon Blanc sopii kevyiden ruokien, kuten sushin, valkoisen kalan, kanan, kalkkunan, vihannesten ja sianlihan kanssa. Chardonnay sopii raskaampien ruokien, kuten hummerin, lohen, ruijanpallaksen, kermakastikkeiden ja voita sisältävien ruokien kanssa.

Ilmasto: Sauvignon Blanc kasvaa parhaiten viileässä tai maltillisessa ilmastossa, kun taas Chardonnayn kasvualue vaihtelee laajemmin kylmästä Välimeren ilmastoon.

Nuppuuntuminen: Sauvignon Blanc ja Chardonnay puhkeavat molemmat aikaisin.

Kypsyminen: Sauvignon Blanc kypsyy myöhään, kun taas Chardonnay kypsyy aikaisin.

Paras maaperä: Sauvignon Blanc kasvaa parhaiten savi- ja hiekkamaalla, kun taas Chardonnay kasvaa parhaiten kalkkikivi- ja kalkkimaalla.

Sauvignon Blancin parhaat alueet: Sancerre, Bordeaux, Marlborough, Sonoma.

Chardonnayn parhaat alueet: Champagne, Chablis, Macon, Napa ja Australia.

Sauvignon Blanc vs. Chardonnay viinitarhassa

Missä Sauvignon Blanc kasvaa parhaiten?

Sauvignon Blanc kasvaa parhaiten viileässä tai lämpimässä ilmastossa. Se on aikaisin orastuva ja myöhään kypsyvä rypälelajike, joten se menestyy parhaiten alueilla, joilla kasvukausi on pitkä mutta joilla ei ole liikaa lämpöä ja aurinkoa. Sauvignon Blanc -viinirypäle on tunnettu terävästä happamuudestaan, joka himmenee liian kuumassa ilmastossa. Sauvignon Blanc on kuuluisa sekä Bordeaux’ssa, jossa sitä sekoitetaan Semillonin kanssa, että Loiren laaksossa sijaitsevassa Sancerressa. Upeaa Sauvignon Blancia löytyy myös Uuden-Seelannin Marlborough’sta, Kalifornian Sonomasta sekä Chilestä ja Etelä-Afrikasta.

Missä Chardonnay kasvaa parhaiten?

Chardonnay kasvaa parhaiten kylmässä ilmastossa, mutta on hyvin sopeutuvainen useimmilla viininviljelyvyöhykkeillä. Se on maailman laajimmin viljelty valkoinen rypäle. Chardonnay on myös aikaisin kypsyvä rypäle, mutta toisin kuin Sauvignon Blanc, se kypsyy aikaisin. Chardonnay kasvaa parhaiten Champagnessa ja Burgundissa, joissa on melko kylmää, ja Napa Valleyssa, jossa on keskilämpöistä lämpimään. Chardonnay kasvaa parhaiten kalkkikivi- ja kalkkipitoisella maaperällä, jollaisia on Chablisissa ja Champagnessa. Burgundin parhaat Chardonnayn alueet ovat Côte de Beaune ja Mâconnais. Koska Chardonnayta löytyy kaikkialta maailmasta, löydät varmasti myös oman makusi mukaisen Chardonnayn ilmaisun.

Sauvignon Blanc vs. Chardonnay lasissa

Suurimmat erot Sauvignon Blancin ja Chardonnayn välillä ovat lasissa. Aromit ja maut ovat hyvin erilaisia. Vaikka molemmat ovat hedelmäisiä, Sauvignon Blancissa on enemmän sitrushedelmiä ja Chardonnayssa enemmän puun hedelmiä.

Miltä Sauvignon Blanc maistuu?

Sauvignon Blanc on runsashappoinen, kevyt viini, jossa on paljon sitrushedelmiä. Sancerressa viljeltynä se saa mineraalisia piirteitä, kuten simpukankuoria ja piikiveä. Uudessa-Seelannissa viljeltynä siitä tulee kirpeä, ja siinä on karviaisen, limen, ruohon ja jopa kissanpissan tuoksua (luit oikein, Sauvignon Blanc voi todella tuoksua kissanpissalle!). Sonomassa tuotetaan Sauvignon Blanc -viinistä eniten hedelmäisyyttä, jossa korostuvat aina sitrushedelmät, mutta myös kantalouppi ja meloni. Jos uuden maailman Sauvignon Blanc -viinin etiketissä on joskus Fume, viinintekijä on päättänyt kypsyttää viiniä hieman tammessa. Tämä nostaa Sauvignon Blancin keskitäyteläisemmäksi tai täyteläisemmäksi. (Katso ilmoituslaatikko jäljempänä).

Mitä eroa on Poully Fumen ja Pouilly Fuissen välillä?

Pouilly Fumé tai Pouilly Fuissé?

Jos haluat olla enemmän kuin hämmentynyt, ota nämä kaksi viiniä, Pouilly Fumé ja Pouilly Fuissé. Voisi luulla, että ne ovat sama asia tai ainakin samasta paikasta. Jättimäinen NOPE! Pouilly Fumé on Loiren laaksosta peräisin oleva Sauvignon Blanc. Pouilly Fuissé on Chardonnayta Burgundista.

Tässä kohtaa tilanne muuttuu vielä ärsyttävämmäksi. Jostain syystä uuden maailman viininviljelijät Kalifornian ja Australian kaltaisilla alueilla ovat alkaneet merkitä Sauvignon Blanc -viinin etiketteihin Fume-merkintää osoittaakseen kuluttajille, että sitä on kypsytetty SB-tammessa. Pouilly Fumea EI kuitenkaan kypsytetä tammessa. Ärsyttävää, eikö?

Miltä Chardonnay maistuu?

Chardonnay on keskihappoinen viini, josta voi tulla varsin täyteläinen. Chardonnay on melko neutraali rypälelajike, joka omaksuu viininviljelijän tai maaperän antamat ominaisuudet. Sitä kuvaillaan usein sitruunan ja vihreiden omenoiden makuiseksi. Chardonnay on myös Champagnen tärkein valkoviinirypäle. Se menestyy erinomaisesti Cotes des Blanc -alueella, jonka maaperä on pääasiassa kalkkimaata. Chablis’ssa Chardonnay saa suuren vaikutuksen kimmeridgian maaperästä, joka koostuu kalkkikivestä ja simpukan fossiileista.

Jos olet Sauvignon Blanc -joukkue, mutta haluaisit aloittaa Chardonnayn nauttimisen, kokeile Chablis’n kypsentämättömiä Chardonnayta. Tulet rakastamaan niitä. Napa Valleyssa Chardonnay on usein voinen malolaktiseksi käymisprosessiksi kutsutun prosessin ansiosta. Sitä kypsytetään usein tammitynnyreissä, mikä antaa sille vaniljan ja mausteiden makuja.

Lyhyesti tietoa malolaktisesta käymisestä. Käsittelen tätä aihetta laajasti täällä, mutta nyt vain nopeasti. Malolaktinen käyminen eli malolaktinen muuntuminen eli MLF on prosessi, jossa omenahappo muuttuu maitohapoksi. Ajattele maitohappoa kuten laktoosia. Tämän muuntumisen aikana muodostuu diasetyyliä. Diasetyyli saa Chardonnayn tuoksumaan ja maistumaan voilta. MLF:ää esiintyy lähes kaikissa punaviineissä mutta vain harvoissa valkoviinissä. Tämä on viininvalmistajan valinta. He voivat estää tai edistää malolaktista käymistä.

Sauvignon Blanc vs. Chardonnay ja ruoan yhdistäminen.

Kun on aika valita Sauvignon Blancin ja Chardonnayn välillä, anna aterian päättää. On olemassa Sauv Blanc-tyyppejä, jotka sopivat parhaiten yhteen joidenkin ruokien kanssa, ja Chardonnaylla on omat ruokalajinsa, joissa se loistaa.

Mitkä ruoat sopivat parhaiten yhteen Sauvignon Blancin ja Chardonnayn kanssa?

Kun pohdit, minkä viinin kanssa kannattaa yhdistää mitä ruokaa, sinun on otettava huomioon muutamia tekijöitä. Ensimmäinen on tasapaino. Kevyet ja herkät ruoat sopivat parhaiten yhteen Sauvignon Blancin kanssa verrattuna Chardonnayyn, joka kestää myös täyteläisempiä ruokia.

Toiseksi, jos ajattelet viiniä kuin maustetta, voit tehdä yhä parempia ruokapareja. Sauvignon Blanc sopii hyvin minkä tahansa ruoan kanssa, johon puristaisit sitruunaa, kuten kalan, osterien, merenelävien, siipikarjan ja salaattien kanssa. Chardonnay sopii hyvin minkä tahansa ruoan kanssa, kuten hummerin, ruijanpallaksen, lohen tai jopa pihvin kanssa.

Huomioi lopuksi viinin happamuus. Mitä korkeampi happopitoisuus, sitä paremmin se sopii rasvaisten ja suolaisten ruokien sekä itse happamien ruokien kanssa. Tomaattikastiketta tai sitruunakastiketta sisältävät ruoat sopivat paremmin Sauvignon Blanc -viinin kanssa kuin Chardonnay, joka sopii paremmin kermakastikkeiden kanssa.

Tarjoilu- ja säilytysehdotukset

Sekä Sauvignon Blanc että Chardonnay tulisi tarjoilla jäähdytettyinä. Jos jompikumpi on tammikypsytetty, se voidaan tarjoilla hieman lämpimämpänä, mutta vain hieman. Yleinen valkoviinilasi sopii parhaiten Sauvignon Blanc -viinille, kun taas Chardonnay tarjoillaan leveässä luumulasissa. Sauvignon Blanc’ta tai Chardonnayta ei tarvitse dekantoida.

Sekä Sauvignon Blanc että Chardonnay eivät saisi vanhentua yli 2-3 vuotta. Kummankin tammen käyttö pidentää niiden säilyvyyttä vielä muutamalla vuodella. Kuten kaikessa, myös tässä on poikkeuksia. Burgundilainen chardonnay on uskomattoman vanhennuskelpoinen, ja sitä voidaan kypsyttää jopa 20 vuotta! Viinien vanhentaminen voi olla hämmentävää, joten katso tätä taulukkoa , jos olet ostamassa erityisen erikoisia pulloja jompaakumpaa viiniä.

Lopuksi

Sauvignon Blancin ja Chardonnayn vertaaminen on kuin vertaisi appelsiineja (tai tässä tapauksessa sitruunoita) omenoihin. Kummallakin on omat erehtymättömät makuprofiilinsa. Sinä päätät, haluatko sitrushedelmiä ja ruohoa vai omenoita ja päärynöitä. Haluatko kevyen vai täyteläisen viinin?

Kun valitset Sauvignon Blancin ja Chardonnayn välillä, ota huomioon, mitä aiot syödä. Kevyet ruoat Sauvignon Blancin kanssa ja raskaammat ruoat Chardonnayn kanssa. Jos et ole syömässä lainkaan, Sauvignon Blancin keveys ja rapeus palvelevat sinua hyvin, kun taas Chardonnay voi joskus tuntua tarpeeksi suurelta muodostamaan aterian!

Pikaviite: Sauvignon Blanc vs. Chardonnay

sauvignon blanc vs chardonnay chart

Kumpi on sinun suosikkisi? Oletko SB:n juoja vai oletko Chardonnayn ystävä koko päivän? Kerro minulle kommenteissa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter