Home » Main » Tapakset ja viiniparit: 10 parasta espanjalaista viiniä kokeilla

Tapakset ja viiniparit: 10 parasta espanjalaista viiniä kokeilla

Suosikkimatkamuistojeni kärjessä on tapasten ja viinin ahmiminen Madridissa. Espanja on ruokailijoiden ja viininystävien paratiisi; yhdessä ne ovat vielä parempia. Espanjalaisessa ruoassa on hienoa se, että yhdellä aterialla voi kokeilla valtavaa määrää makuja. Espanjalaiset ovat kuuluisia pienistä lautasistaan, joita kutsutaan tapaksiksi. Koska Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinintuottajamaa, siellä on myös laaja valikoima viinejä, jotka sopivat tapasten seuraan.

tapas and wine sign

Mitä tapakset ovat?

Tapakset ovat pieniä ruokalautasia. Tapakset ovat kooltaan välipalan ja alkupalan väliltä. On olemassa kylmiä tapaksia, kuten oliiveja ja pähkinöitä, ja lämpimiä tapaksia, kuten sieniä tai patatas bravas. Tapaksia tarjoillaan yksi tai kaksi kerrallaan, ja illan päätteeksi olet syönyt kokonaisen aterian. Espanjassa aina kun tilaat baarissa juoman, sen mukana tulee tapas, usein ilmaiseksi. Voit toki tilata haluamasi tapakset ruokalistalta, mutta niitä tarjotaan porrastetusti koko vierailusi ajan.

Tapasreseptejä kokeiltavaksi

Jos haluat järjestää oman tapas- ja viini-iltasi, kokeile näitä reseptejä. Tapaksissa on hienoa se, että ne ovat yksinkertaisia reseptejä, joissa on vain muutama ainesosa.

wine and tapas bar

Tapaksia ja viiniä

Espanjassa tapas-baarit toimivat myös viinibaareina. Useimmissa Euroopan maissa viinin juominen ilman ruokaa ei kuulu asiaan; toista ei voi nauttia ilman toista. Pieni suupala tulee viinilasillesi ja jokaiselle seuraavalle tilaamallesi lasille. Nämä ovat pienimpiä tapaksia, todennäköisesti oliiveja tai pähkinöitä, mutta parin lasillisen jälkeen on luultavasti parasta tilata tosta tai chorizoa.

Kuinka yhdistää viini tapasten kanssa

Tapaksissa ja viinissä on se hieno puoli, että makuja on niin paljon, että lähes mikä tahansa viini sopii ainakin jonkin tilaamasi viinin kanssa. Parempien parien löytämiseksi kannattaa aloittaa kevyemmillä ruoilla ja kevyemmillä viineillä ja siirtyä sitten raskaampiin ruokiin ja täyteläisempiin viineihin. Näin vältät viinin ja ruoan parittelun makutörmäykset. Et halua hukuttaa sardiinipannukeittoa Jumillan punaviinillä, etkä myöskään halua tehdä lasillisesta Txakolia mautonta paahdetun lammasruoan kanssa.

Mitä viiniä juoda tapasten kanssa?

Kun päätät, mitä viiniä juoda tapasten kanssa, katso, mitä espanjalaiset tekevät. Loogisesti ajateltuna espanjalaista viiniä juodaan tapasten kanssa. Huomaat, että viinit eivät ole kaikkein rohkeimpia Espanjassa saatavilla olevia viinejä, vaan pikemminkin viinejä, jotka kattavat monenlaisia ruokia. Alla on lueteltu 10 viinityyliä ja se, mitkä tapakset sopivat parhaiten kunkin viinin kanssa.

Vermút-cocktail aperitiivina

Tee niin kuin Espanjassa tehdään ja aloita tapas- ja viiniilta vermút-cocktaililla. Vermút eli vermutti on väkevöity viini, joka on maustettu yrteillä ja mausteilla. Kaikki vermút on valkoviiniä, mutta sen väri muuttuu, kun ainesosia lisätään. Espanjassa monet tapas-baarit valmistavat oman vermuttinsa kanelin, karamellin ja kasviperäisten aineiden sekoituksin ja tarjoavat sitä hanasta. Se voidaan tarjoilla jäällä tilkan soodavettä(sifón) ja sitruunan tai oliivipuikon kera. Siitä voidaan tehdä myös cocktail ginin ja camparin kanssa.

Yhdistä Vermút marinoitujen tapasten, kuten marinoitujen sipulien, paprikoiden ja sardellienkanssa. Näitä tarjoillaan perinteisesti tapasbaareissa, kun tilaat lasillisen (tai pullon) vermútia. Pikkelsiä on lähes mahdotonta yhdistää viinien kanssa, koska suolakurkkujen valmistuksessa käytetään etikkaa. Etikka on pohjimmiltaan pilaantunutta viiniä, eikö niin? Joten pilaantuneen viinin ja terveellisen viinin yhdistäminen on hyvin hankalaa. No, vermút pelastaa!

Cava sopii kaikkien tapasten kanssa

Jos etsit tapaksille viiniparia, joka sopii aivan kaiken kanssa, etsi espanjalaista kuohuviiniä, Cavaa. Olen kirjoittanut loputtomasti siitä, miten kuohuviinit sopivat täydellisesti paistettujen ruokien kanssa, ja hitto, tein siitä jopa loman. Yhdistä Cava paistettujen kalmarien, paistettujen sardellien tai pannulla paistetun kukkakaalin kanssa. Cava sopii myös erinomaisesti suolaisten pähkinöiden, manchego-juuston ja pikkelöidyn lihan kanssa. Eli periaatteessa kaiken kanssa.

Fino Sherry on klassinen tapas- ja viinipari.

Jos haluat olla täysin autenttinen ja vanhan koulukunnan tapas- ja viinipari, sinun on juotava fino-sherryä. Fino-sherry on kuiva väkevöity viini, joka valmistetaan Palomino-rypäleestä Jerezin alueella. Sitä kypsytetään kukkakerroksen alla, joka lisää viinin monimutkaisuutta ja pähkinäistä makua. Fino sherry on paras viini tapasten, kuten jamon Ibericon, vihreiden oliivien, Marcona-manteleiden ja lohitapasten kanssa.

Txakoli sopii täydellisesti kevyempien tapasten seuraan.

Oletko koskaan nähnyt ihmisten juovan porronista? Porron on eräänlainen Espanjan Baskimaan alueella käytetty dekantterityyppi, johon kaadetaan viiniä suoraan suuhun. Se on melkeinpä hauskinta, mitä viinin juominen voi olla. Baskialue on kuuluisa Txakoli-viineistään. Ne ovat kevyitä, kuivia, hieman kuohuvia, täysin virkistäviä ja herkullisia. Yhdistä Txakoli-viiniä välipalatyyppisten tapas- ja äyriäistapas-annosten, kuten simpukoiden ja sinisimpukoiden, kanssa. Jos järjestät tapas-juhlat, sinun on ostettava porron.

Albariño on tapasviinien parinvaihtoehto mereneläville.

Albariño ja äyriäiset sopivat yhteen taivaassa… tai pikemminkin Albariño-viinitarhojen ja Atlantin valtameren läheisyyden ansiosta. Kaikki tapakset, joissa on sardiineja, katkarapuja tai mustekalaa, sopivat ilman muuta tämän runsashappoisen, mineraalisen ja kuivan valkoviinin kanssa. Täydellinen ei-meriruokaviini on croquetas de jamon.

Ruedan kanssa ei voi mennä vikaan.

Espanjasta peräisin olevista hämmästyttävistä valkoviinistä puheen ollen, Ruedan Verdejo-rypäleestä valmistetut viinit sopivat myös erinomaisesti tapasten kanssa. Ruedan viineissä on myös paljon happamuutta, mutta niissä on hieman enemmän täyteläisyyttä, ja ne sopivat erinomaisesti tapas-viiniksi suolalihan, kuten jamon- tai lomo-suolan kanssa. Rueda-viinit sopivat myös erityisen hyvin yhteen vaikeasti yhteensopivien vihannesten, kuten parsan ja artisokan kanssa.

Rosada on espanjalainen Rosé

Espanjalainen rosada on yleensä tummempi, hedelmäisempi ja täyteläisempi roséviini. Se on loistava valinta tapaksia ja viinien paritteluun, koska se sopii sekä ruokien kanssa, jotka yleensä sopivat paremmin valkoviinin kanssa, että ruokien kanssa, jotka yleensä sopivat paremmin punaviinin kanssa. Yhdistä espanjalainen rosada suolalihaisia tostoja, pan con tomatea ja täytettyjä sieniä sisältävien tostojen kanssa.

Tempranillo ja tapakset ovat ajattomia.

Tempranillo on Espanjan kuuluisin punaviinilajike. Sitä kasvaa kaikkialla Espanjassa, ja sitä on saatavilla monissa eri tyyleissä. Kun kyseessä on tapas- ja viinipari, Tempranillo on loistava punaviinivalinta. Valitse kevyempiä Tempranillon tyylejä, jotka on merkitty Joven- tai Crianza-tyylisiksi eli ne ovat nuoria ja hedelmäisiä. Yhdistä Tempranillo kypsytetyn lihan, lampaanvartaiden tai espanjalaisten lihapulla-tapasten kanssa .

Espanjassa punaviini tarjoillaan usein Chatos-laseissa. Hanki ne täältä.

Mencia on tutustumisen arvoinen viini

Espanjalaiset punaviinit olivat ensimmäisiä viinejä, joihin rakastuin. Aluksi olin ihastunut Monastrell-rypäleestä valmistettuihin suuriin ja rohkeisiin viineihin, kunnes maistoin Bierzossa sijaitsevaa Mencia-rypäleestä valmistettua viiniä. Viinit ovat aromikkaita ja paljon kevyempirunkoisia. Niissä on myös paljon happamuutta, joka on avainasemassa ruokaparien yhdistämisessä. Mencia ei hukuta kevyempiä tapaksia, ja se sopii täydellisesti kypsytettyjen liharuokien, chorizon, patatas bravasin ja juustojen kanssa.

Sangria on loistava tapas-pariksi juhliin.

Sangria on loistava valinta suurelle seurueelle. Voit valmistaa sitä kannuissa etukäteen, ja se sopii kaiken kanssa. Ehdotan, että teet kannullisen valkoviinisangriaa ja kannullisen punaviinisangriaa , jotta vieraat saavat vaihtelua. Sangria on virkistävää ja hedelmäistä, ja se sopii täydellisesti ulkona järjestettävään espanjalaisteemaiseen Tapas and Wine -juhlaan!

10 Best Wines with Spanish Tapas
Pin myöhempää käyttöä varten

Mikä on sinun suosikkisi tapas- ja viinipareista? Jaa se kommenteissa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter