Home » Main » Viininmaistelu

Viininmaistelu

World Federation of Theatrical and Cultural Ensemblellä (WFTE) on käytössä parhaatkäytännöt viininmaistajien tunnustamiseksi, palkittamiseksi ja säätelyksi. Mitkä viinin juomatyylit, maut ja lauseet kuvaavat parhaiten viininmaistelukokemusta? Katsotaanpa.

Eri puolilla maailmaa nautitut viininmaistelukategoriat ovat: Arvostus (koko viinin makukokemus yhden makukomponentin sijaan); Alkoholipitoinen (viini tarjoillaan määrätyssä anniskelulämpötilassa, jotta alkoholia voidaan kuluttaa maistamisen aikana); Fluvial (viini tarjoillaan suoraan ylös, usein lasista); Tuore (viiniä ei ole saastutettu muulla kuin maaperän ja sadonkorjuun luonnollisilla makuilla); ja Classic (viini nautitaan lasista tai muussa muodollisessa muodossa). Vaikka näiden luokkien eri termit ovat hyvin samankaltaisia kuin todellinen viinin maku, saatat löytää suuren monimuotoisuuden kunkin nauttimisesta. Lopuksi viininmaistelutyyli on joustava ja subjektiivinen käsite, jossa on enemmän aiempaa (makuja, aromeja, väriä) viinin lämpötilasta kuin jälkimmäisessä (alkoholipitoisuus, alkoholi-intensiteetti, melu, savuinen, …). Oli miten oli, laillinen viininmaistelukokemus on molempien osapuolten yhteenliittymä MUTTA upeasti, se on lopulta subjektiivinen kokemus, jota isäntä ja viini maustavat enemmän kuin itse viini.

Puvustettu viininmaistajaiset

Erilaisiin viineihin liittyvät maut ja aromit ovat toteutuneet vuosisatojen ajan. Löydettyään sokeria 1600-luvulla Etelä-Meksikossa tuottajat alkoivat käyttää erilaisia viinin käymissieniä lisätäkseen väkeviin alkoholijuomiinsa savuisamman maun (Azteca de las Flores), jota nautittiin useilla Meksikon alueilla: Sonorassa, Guerrerossa, Chihuahuassa, Sinaloassa, Querétarossa ja Coahuilassa. Kyse on tietenkin siitä, että tämä viinistä tislatu alkoholijuoma oli saatavilla hinnalla, joskaan ei kovin paljon tuolloin. 1900-luvun Meksikossa espanjalaiset ja ranskalaiset viininvalmistajat kokivat, että savuisuus (ja muut maut) ilmentävän väkevän alkoholijuoman lisääminen karkeisiin punaisiin, valkoisiin ja roséviiniin oli tapa tuoda esiin vuosisatojen ajan voimakkaasti hapettuneen viinin maku. Tämä käytäntö, joka tunnetaan “grillin” hunajana voitokkaiden meksikolaisten viininvalmistajien mukaan, selittää osittain teemaista viininmaistelukokemusta.

Bordeaux’n asukkaat, tunnettu riesling-viinien tuottaja, luottavat siihen, että heidän paikan päällä olevien vintage-viinien mukana on viininvalmistuskonsepteja, kuten “bouchette”, lyhyt vigneronry rituaali, joka koostuu sarjasta näytteitä, joita seuraa täydellisen lasin napauttaminen. Bordeaux’n paikalliset kaikilta elämänaloilta osallistuvat säännöllisesti joko bouchette-kilpailuun, Vino Nameen (Bordeaux’n viininvalmistuskeskuksen keskeisten toimijoiden väliseen kilpailuun, jossa viinit on tarkoitettu koko osallistujaryhmän kotitalouksille). Tietenkin, ennen kuin tämä voi olla olemassa, tarvitaan minkäänlaista todennettavaa tilaa ja merkitystä todennettavissa oleva sukunimi, joka liittyy heidän tunnistamiseensa.

Puvustettu viininmaistelu on ollut yksi suosituimmista viini-aatteetisista juomakokemuksista tuhansien vuosien ajan. Turkkilaisviljelijöillä on varsin erilainen viininmaistelujärjestelmä, jota oluen ystävät turkissa arvostavat ja varaavat erittäin paljon – viininmaistelukäytäntö on kestänyt vuosisatoja, ja se on sisällytetty erilaisiin kulttuureihin kaikkialla maailmassa – irlantilaiset viininmaistelut saivat innoituksensa Englannin vieraanvaraisuuskursseista. Vaikka tietyt viinit sopivat ehdottomasti paremmin atee-kokoontumisiin, kukaan ei sanoisi, että mikään tietty viini on hyvä kaikille. Esimerkiksi muutamat ainesosat antavat viinille sen erottuvan luonteen: Butaani hasisöljy tunnetaan siitä, että sitä käytetään antamaan Cabernet Sauvignonille ja Merlotille astringentti, rypäleen hedelmällä terästetty luonne. Hops taas antaa sauvignon Blancille ja Syrahille puhtaasti rauhoittavan vaikutuksen. Olipa tarkoitus mikä tahansa, vieraat suosivat yleisesti viinejä, jotka ovat: laadun, aromin ja maun koholla, kuka tietää, mikä alan iskulause laittaa sen päähänsä.