Home » Main » Zibibbo-viini: 10 napakkaa faktaa Sisilian mausteisesta rypäleestä

Zibibbo-viini: 10 napakkaa faktaa Sisilian mausteisesta rypäleestä

Zibibbo on ehdottomasti se rypäle, jota on hauskin sanoa. Se on valkoinen rypäle, jolla on hyvin pitkä historia, eikä vain Sisiliassa. Zibibbo-viiniä on nautittu tuhansia vuosia. Kuulin Zibibbosta ensimmäisen kerran ystäviltäni The Italian Cellarissa. Nyt on sinun vuorosi tutustua Sisilian Zibibbo-viiniin. Tässä 10 hassua faktaa Zibibbosta. Sinun kannattaa muistaa ne, jotta voit käyttää sanaa “Zibibbo” mahdollisimman usein rennoissa keskusteluissa. Loppuun olen lisännyt bonuksena Zibibbon ruokaparioppaan.

zibibbo orange wine

1. Zibibbo on sama kuin Aleksandrian muskotti.

Muscat on vakuuttavasti maailman vanhin rypäleperhe. Kuten nimikin kertoo, Muscat of Alexandria on peräisin Egyptin Aleksandriasta. Sekä foinikialaiset että kreikkalaiset toivat Zibibbon istutuksia Sisiliaan ja sen lähellä sijaitsevalle pienelle Pantellerian saarelle. Italiassa Zibibbolle on kolme DOC-merkintää: Patelleria DOC, Erice DOC ja Sicilia DOC.

2. Zibibbo on yli 5000 vuotta vanha

Zibibbo eli Aleksandrian muskotti juontaa juurensa muinaiseen Egyptiin. Vielä kiehtovampaa on se, että 5000 vuoden aikana, jolloin sitä on viljelty, se ei ole geneettisesti juurikaan muuttunut. Se on käytännössä viininviljelyn ihme.

3. Se on kolminkertainen uhka

Zibibbo on syötäväksi tarkoitettu rypälelajike, viinirypälelajike ja rusinarypälelajike. Muscat-perheen rypäleet ovat ainoat maistamani rypäleet, jotka maistuvat viiniköynnöksenä pöytäviinirypäleinä yhtä hyvältä kuin viininä.

4. Nimi Zibibbo tulee arabian kielen sanasta “Zabīb”.

Sisilian arabiväestö käytti ruoanlaitossaan rusinoita ja olisi uskonnollisista syistä pidättäytynyt juomasta Zibibbo-viiniä. Zabīb tarkoittaa arabiaksi rusinaa. Voit lukea lisää viinirypäleen historiasta täältä.

5. Zibibbo-viini on hyvin aromaattista

Zibibbo on erittäin aromaattinen. Se tuoksuu jasmiinilta, appelsiininkukilta, persikoilta, aprikooseilta ja manteleilta. Zibibbon aromikkuus on vielä voimakkaampaa, kun siitä tehdään jälkiruokaviiniä. Silloin se saa myös hunajan ja marmeladin tuoksuja.

zibibbo wine
Valokuva: Neil Molyneux

6. Zibibbo voi olla kuivaa tai makeaa viiniä.

Zibibbo voidaan käydä kuivana tai tehdä jälkiruokaviiniksi tekemällä rusinoista viiniä. Tätä menetelmää kutsutaan passitoksi. Passito di Pantelleria on tunnetuin makea Zibibbo-viini.

7. Zibibbo on tekemässä paluuta appelsiiniviininä.

Biodynaaminen viininviljely ja luonnonmukainen viininvalmistus sopivat täydellisesti Zibibboon, sillä molemmat perustuvat muinaiseen viininvalmistukseen. Sisilian ja Pantellerian nuoret viininviljelijät palaavat juurilleen ja valmistavat näitä uusia appelsiiniviinejä. Zibibbo, jossa on hieman ihokosketusta, antaa sille kauniin hunajasävyn ja syventää sen sitrusmaista luonnetta.

8. Australiassa valmistetaan Zibibbo-kuohuviiniä.

Ilmeisesti Browns Brothers Australiassa teki kuohuviiniä Muscat of Alexandriasta ja nimesi sen Zibibboksi. Minusta se on hieman harhaanjohtavaa, mutta hei, australialaiset kutsuvat Syrahiaan Shiraziksi, mitä voimme heiltä oikeastaan odottaa? Kunhan vitsailin, rakastan australialaisia.

zibibbo grapes in pantelleria

9. Zibibbo on yksi 200:sta Muscat of Alexandrian synonyymista.

Koska Muscat of Alexandria on lähes yhtä vanha kuin maa ja se on kulkenut ympäri maailmaa, ei ole mikään yllätys, että jokaisella maalla, jokaisella alueella ja jokaisessa kylässä olisi erityinen nimi tälle rypäleelle. Moscatel de Alejandria Espanjassa, Muscat Roumain Ranskassa, Moscatel de Setubal Portugalissa, Hanepoot Etelä-Afrikassa ja Lexia Australiassa.

10. Zibibbo saattaa olla tulevaisuuden rypälelajike.

Zibibbo on selvinnyt näin pitkään, eikö niin? Se on myös rypäle, joka kestää kuivuutta ja äärimmäistä kuumuutta. Valitettavasti nämä ilmasto-olosuhteet eivät ole kovin kaukana tulevaisuudessa.

Bonus: Zibibbo Food Pairing -ruokayhdistelmät

Zibibbo on erittäin ruoka-ystävällinen kaikissa ilmaisumuodoissaan. Yhdistä kuiva Zibibbo äyriäisten, mausteisten aasialaisten ruokien ja intialaisen ruoan kanssa. Zibibbon appelsiiniviini sopii erinomaisesti paahdetun siipikarjan, kinkun ja ankan kanssa. Makea passito Zibibbo sopii mantelileivonnaisten, biscottin ja hunajalla kastettujen jälkiruokien, kuten baklavan kanssa.

Oliko tästä hyötyä? Jaa se ystäviesi kanssa ja tallenna se myöhempää käyttöä varten.

  • Facebook
  • Twitter